Читај ми!

Mihajlovićeva u dispečerskom centru Elektrodistribucije: Česte havarije zbog nerada i nečinjenja

Još se ne zna šta je uzrok velikog požara koji je sinoć zahvatio trake za odlaganje uglja na kolubarskom kopu Tamnava – Zapadno polje, ali povređenih nema. Nadležni tvrde da je snabdevanje strujom i drugim energentima stabilno. Resorna ministarka Zorana Mihajlović obišla je dispečerski centar Elektrodistribucije Srbije i istakla da se havarije ne dešavaju tek tako već da su rezultat nerada i nečinjenja.

Požar na traci tri odlagača na kolubarskom kopu Tamnava – Zapadno polje izbio je sinoć nešto pre 22 sata.

U Nacionalnom centru za vanredne situacije kažu da je vatru na kopu gasio 21 vatrogasac – ekipe sa osam vozila i specijalni dron za te namene. Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) saopštavaju da je požar potpuno ugašen oko dva sata posle ponoći.

"Došlo je do oštećenja odlagališne trake dužine 60 metara koja je sastavljena iz tri segmenta. Dva segmenta su pretrpela oštećenje. Odlagač može da se popravi, ali trebaće vremena zbog same odlagališne trake, ali već od danas su krenule pripreme", ističe direktor površinskih kopova u Kolubari Srđan Alimpijević.

U sastavu kolubarskih rudnika su četiri aktivna kopa, a Tamnava – Zapadno polje je najvažniji i najproduktivniji površinski kop za snabdevanje ugljem obrenovačkih termoelektrana koje Srbiji daju polovinu električne energije.

U EPS-u tvrde da havarija nije ugrozila kopanje i isporuku uglja termoelektranama.

"U ovom trenutku bageri neće osetiti zastoj, našli smo već alternativna rešenja, tako da će se ugalj nesmetano otkopavati i voziti ka termoelektrani u Obrenovcu. Imamo drugi odlagač, s tim što su vremenski uslovi takvi kakvi su i trebaće nam vremena", kaže Alimpijević.

Mihajlovićeva: Rezultat nerada i nečinjenja 

Ovo je šesta havarija u EPS-u za nepuna dva meseca. S obzirom na to da je zimski period, veoma je važno da elektroenergetski sistem radi stabilno.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović obišla je dispečerski centar Elektrodistribucije Srbije. Na distributivnom sistemu, kažu, ima sitnih kvarova koji se brzo otklanjaju.

Mihajlovićeva ističe da se havarije ne dešavaju tek tako već da su rezultat nerada i nečinjenja.

"Sada imamo požar, prošle nedelje smo imali problem i nedelju pre toga smo imali problem, a svaki dan smo u Vladi i svaki dan rešavamo, nažalost kratkoročno, stvari koje se dešavaju, a koje se nisu desile zbog toga što neko nije radio mesec dana, već zbog toga što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao i investirao, nije rukovodio, nije proizvodio otkrivku, da ne nabrajam milion stvari koje su rezultirale i ovom havarijom", rekla je Mihajlovićeva.

"Snabdevanje električnom energijom stabilno"

Iz preduzeća "Elektromreže Srbije" kažu da su svi dalekovodi u funkciji i da obilne snežne padavine ne ugrožavaju stabilnost prenosa struje na visokom naponu.

"Snabdevanje električnom energijom na teritoriji Srbije je stabilno. Želim da naglasim da je trenutno manje od 0,1 odsto korisnika bez napajanja električnom energijom. U pitanju su delovi brdsko-planinskih predela i opština na istoku i jugu Srbije", navodi direktor Elektrodistribucije Srbije Bojan Atlagić.

Zbog niskih temperatura Beogradske elektrane od danas greju 24 sata.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво