Читај ми!

Priboj, zajednička kuća Srba i Bošnjaka u kojoj nema mesta za mržnju

Policija u Priboju je identifikovala 18-godišnjeg mladića koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara izazvao incident u kome se vređaju građani druge nacije i vere. Zbog više incidenata u Priboju prethodnih dana, sa sastanka rukovodstva opštine sa predstavnicima sve tri bošnjačke partije, narodnim poslanicima i predstavnicima Islamske zajednice, zatražena je odgovornost učesnika i reakcija institucija.

U gradu poezije, simbolu suživota i tolerancije Srba i Bošnjaka, gradu međusobnog poštovanja razlika i različitosti, poslednja dešavanja u vezi sa pevanjem pesama koje veličaju zločine i uvredljivim grafitima nailaze na osudu većine, kako čelnika države i rukovodstva opštine, tako i građana.

"To nije karakteristika za Priboj", kaže jedan meštanin. "To je odraz ja ne znam čega, ali sam zgrožen i kao čovek i kao građanin koji ovde živi od rođenja."

I drugi se slažu i kažu da lepo žive i sarađuju, i kada je bilo bombardovanje, i rat.

Svi su u jednom saglasni – u mešovitim sredinama nema mesta za bilo kakvu mržnju.

Uz osudu i zajednički stav da su nedavni incidenti izolovani primeri koje treba što pre kazniti, učesnici sastanka poručili su sugrađanima da je Priboj zajednička kuća i Srba i Bošnjaka.

"Svi oni koji su odgovorni da se adekvatno kazne, zato što smo uvek govorili i sada kažemo da nije cijeli sistem, ni policija takve prirode, da su to isključivo pojedinci koji su sramota i za policiju i za državu i koji na taj način najviše štete nanose državi", ističe narodni poslanik Stranke slobode i pomirenja Jahja Fehratović.

Glavni imam Islamske zajednice u Priboju kaže da su se svi ogradili od takvog incidenta.

"I ne samo ogradili, nego i ustanovili određene korake daljeg djelovanja. Najveći nivo jeste što će sa ovog današnjeg sastanka otići poruka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da treba da dođe u Priboj", naglašava Harun efendija Eninagić.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović kaže da Srbi zajedno sa Bošnjacima čine jedinstvo koje neće dozvoliti da bilo ko poremeti.

"Hvala vam i izvinite još jednom za nepromišljene stvari koje su neki pojedinci koji pripadaju mom narodu učinili", istakao je Rvović.

Zadovoljni brzom reakcijom predsednika Aleksandra Vučića koji je poručio da Srbija neće dozvoliti bilo kakve incidente, niti vređanja pripadnika drugih naroda podsećanjem na ubistva. Srbi i Bošnjaci još jednom su pozvali predsednika da dođe u Priboj.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво