Читај ми!

Mihajlovićeva: Sa projektom "Jadar" se zastalo na zahtev građana, važno da sačekamo studije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da se sa projektom "Jadar" zastalo na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i da je pobornik ideje da o njima govore najbolji svetski stručnjaci.

Zorana Mihajlović je u intervjuu agenciji Blumberg, ponovila da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto.

"Ono što treba da se uradi jesu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, to treba da znamo bez obzira na to da li će se projekat nastaviti ili ne, jer je to jedino relevantno. Pobornik sam ideje da najbolji svetski stručnjaci objasne sve o studijama kada budu gotove", navodi Mihajlovićeva.

S druge strane, dodaje ministarka, mislim da treba da znamo šta je litijum, koliko je važan na globalnom nivou, i sve procene pokazuju da će tražnja za litijumom biti 90 puta veća do 2040. godine.

"Treba da znamo da jedini u svetu imamo jadarit, mineral sa posebnom strukturom jadarita i bora u sebi. Imamo jednu vrstu nafte i zlata i treba da razgovaramo o tome hoćemo li da imamo čitav lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike baterija do fabrike električnih vozila", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da država neće preduzeti nijedan korak bez studija i konsultovanja sa građanima, bez obzira na netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa Rio Tintom, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

"To su sve spekulacije, jer ne postoji ugovorni odnos, samim tim ni obaveze prema Rio Tintu. Država se sve vreme ponaša odgovorno i otvoreno. Ideja koju je izneo predsednik Aleksandar Vučić o referendumu je najbolje rešenje i konačnu reč će dati građani. Međutim, mi smo tri meseca od izbora i svaka tema je sada politička, a najmanje ekološka, energetska ili ekonomska", izjavila je Mihajlovćeva.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво