Читај ми!

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save na Vračaru i u portama širom zemlje

Ispred Hrama Svetog Save i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osvećeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan. Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta mališana. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, povodom božićnih praznika prisustvovao je paljenju badnjaka u Zvečanu, u porti Crkve Svetog Đorđa i porti Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.

Službu kojom su badnjaci osveštani uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

Poručio je vernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovečanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

"Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovde okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi – od Australije, Kanade... do mesta gde je rođen i gde je živeo do sada najveći Srbin Sveti Sava", rekao je vladika.

Pozvao je sve vernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: "Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obeležava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.

U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.

Paljenje badnjaka i lomljenje česnice bilo je i ispred Hrama Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu, u organizaciji niške eparhije i gradske opštine Medijana, u prisustvu vladike niškog i sveštenstva.

Česnica je bila prečnika dva metra, a unutra su bila tri dukata. Službu je predvodio vladika Arsenije.

U susret Božiću, na Badnji dan su u svim jagodinskim crkvama održane svečane liturgije u prepodnevnim, a potom i paljenje badnjaka u popodnevnim i večernjim satima. Paljenju badnjaka u portama jagodinskih pravoslavnih hramova prisustvovao je veliki broj vernika.

Na isti način obeležen je Badnji dan u crkvama širom zemlje.

Petković prisustvovao paljenju badnjaka u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji povodom Božićnih praznika, prisustvovao je paljenju Badnjaka u Zvečanu, u porti Crkve Svetog Đorđa i porti Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.

Tokom obraćanja okupljenim vernicima, Petković je čestitao Badnji dan i Božić srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i istakao da je najvažnije da se sačuvaju jedinstvo i mir.

"Časni oci, draga braćo i sestre, evo mene da zajedno sa vama proslavim najradosniji hrišćanski praznik Božić. Ako je suditi po tome kako gori badnjak, biće ovo berićetna godina. Važno je što smo zajedno i tu poruku mira, jedinstva i sloge želim da prenesem svima nama na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković i okupljenim vernicima preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

Poželeo im je da Božić provedu u miru i dobrom zdravlju okupljeni sa najmilijima i da se sačuvaju preko potrebni mir i jedinstvo.

"Kao što smo se vekovima okupljali oko ove svete vatre, da se okupljamo i nadalje oko naše velike i svetle ideje da pobedi život na KiM. Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem više nego ikada ranije ulaže u srpske sredine na KiM i sa ovog mesta želim da poručim da će pomoć u bolnicama, školama, infrastrukturi, poljoprivredi biti još veća u ovoj, 2022. godini. Čestitajući vam Badnji dan i Badnje veče svako istinsko dobro vam želim", istakao je Petković.

U nastavku posete, Petković će sutra, na Božić u Prilužju, u skladu sa božićnim običajima, biti položajnik u četrnaestočlanoj porodici Milana Zdravkovića, a potom će u manastiru Gračanici prisustvovati božićnoj liturgiji, koju će služiti episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM će zatim u opštini Novo Brdo obići Narodne kuhinje NVO "Majka devet Jugovića", a potom i porodilište u Pasjanu.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво