Читај ми!

Proglašena je za jednu od najboljih, doktorka Rsovac: Morate ostavariti kontakt i sa roditeljima i sa decom

Prema komentarima roditelja na različitim forumima, ali i u odgovorima u anketama, izabrano je pet omiljenih dečijih lekara, čija je besprekorna posvećenost poslu i malim pacijentima doprinela da hiljade dece nastave zdravo i bezbrižno da rastu. Na samom vrhu te liste je doktorka Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Doktorka ističe da ima divnih pedijatara i u Beogradu i širom Srbije, a da je ona samo jedna od njih. Najveće joj je zadovoljstvo kada vidi da se dete oporavlja i ode, a onda joj se javi posle dve, tri godine i pošalje sliku kako raste.

Pedijatar, pulmolog doktorka Snežana Rsovac kaže da nije ni znala za anketu, ali da joj je drago.

"Nisam ni znala za anketu, ali onda kada sam videla da sam u društvu s mojim najboljim koleginicama s kojima blisko sarađujem, pa mi je bilo još draže. Ima divnih pedijatara i u Beogradu i širom Srbije, a ja sam samo jedna od njih", smatra dr Rsovac.

Ističe da je pedijatrija jedna veoma zahtevna oblast i da nikada više ne bi mogla da radi s odraslima. Kako navodi, oseti se energija kada deca uđu u ambulantu ili kada stignu na odeljenje u zavisnosti od toga koliko je dete bolesno.

Pošto radi i u pulmološkoj ambulanti, a i na odeljenju intenzivne nege to su, objašnjava potpuno različite kategorije bolesti dece koja dolaze.

"Tu su jako bitni roditelji i ja mojim studentima stalno pričam, morate ostvariti kontakt dobar i sa roditeljima posebno kada je dete malo, a onda i sa detetom. Ne smete mnogo ni podilaziti, morate imati meru u tom nekom pristupu da se dete oseti sigurno i da ste vi nežni tokom pregleda, da se usredsredite i date sve najbolje od sebe", naglasila je Rsovac. 

"Najveće zadovoljstvo kada se dete oporavlja"

Još sa sedam godina je poželela da bude lekar iako joj se niko u porodici nije bavio medicinom.

Ističe da na prvom mestu mali pacijenti ne žele da budu uplašeni, razgovor ne sme da ih zbunjuje i sve to treba da shvate kao jednu igru kada se radi o pregledu, a da opet to bude kvalitetan pregled.

Bitno je, ocenjuje, životno iskustvo, jer kad se prođu teške ili lepe stvari, time se obogate i onda znaju da prepoznaju sitne signale koji se javljaju i kod dece i roditelja. To je, dodaje, i jedna vrsta empatije koju imaju u sebi i ako su odabrali medicinu moraju da budu takvi.

"I ona stara škola pre trideset godina su nas učili ne pokazivati emocije je po meni potpuno pogrešno. Treba da se pokažu emocije, ne da se nadvladaju emocije roditelja i dece, ali da pokažete koliko vam je stalo da pokažete i tugu i radost i da budete bliži s njima, a to mislim da nam obogati život", smatra Rsovac.

Najveće joj je zadovoljstvo kada vidi da se dete oporavlja i ode, a onda joj se javi posle dve, tri godine i pošalje sliku kako raste.

Kovid kod dece

Ukazala je da su za vikend bili dežurni zajedno s Institutom za majku i dete naizmenično za praznike, a da je 200 i nešto dece u 24 časa došlo do dečje klinike.

Takođe, navela je i da je dosta bilo dece i s temperaturom i s potvrđenom kovid infekcijom, ali i sa nekim drugim infekcijama. Dosta je, kaže, bilo i drugih virusa i to se sada javlja  sezonski samo se sada komplikuje situacija, jer se soj koji nadvladava veoma brzo širi.

Nada se da ta visoka stopa zaraznosti i klinička slika, pogotovo kod onih koji su primili vakcinu obećava da će to, kako ocenjuje, biti daleko lakše i da će za koju godinu preći u sezonsku bolest.

Najteži su pacijenti bili krajem oktobra i novembru.

"Mi smo imali posledice kovida infekcija kod dece i to smo jako uspešno lečili i deca su se oporavila. Mi smo sada imali seriju novorođenčadi zaraženih u kućnim uslovima od osmog do 40 tog dana života sa značajnim promenama. I dalje lečimo jedno od te dece na respiratoru", rekla je Rsovac.

Upozorila je i da su svi oni koji imaju hroničnu bolest visoko ugroženi i da vakcinisani ipak prolaze s blažom varijantom.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи