Читај ми!

Novogodišnji prestupi u saobraćaju – 12.000 prekršaja, major policije ima poruku za mlade vozače

Saobraćajna policija nastavlja pojačane kontrole i narednih dana. Major Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je za RTS da je saobraćajna policija za četiri dana otkrila 12.000 saobraćajnih prekršaja, pa se može reći da disciplina nije bila na željenom nivou.

Prvi deo januarskih praznika je završen. Praksa, međutim, pokazuje da to ne znači da je sa provodom i alkoholom završeno. Zato, saobraćajna policija nastavlja pojačane kontrole i narednih dana. 

Major Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je za RTS da ukoliko uzmemo u obzir da je saobraćajna policija za četiri dana otkrila 12.000 saobraćajnih prekršaja, može se reći da disciplina nije bila na željenom nivou.

Prema njegovim rečima, to je preveliki broj prekršaja, s obzirom na to da su akcije najavljene i da se MUP oglasio infirmacijom da će sprovoditi akciju pojačane kontole.

"Dobra je prilika da naglasimo da naš cilj nije puko sankcionisanje i da nekome remetimo euforiju, već da zaštitimo stanje bezbednosti saobraćaja na putevima. Izneli smo podatak da je na dnevnom nivou u toku praznika ginulo po dvoje učesnika u saobraćaju", rekao je Radenković.

Gotovo polovina od 12.000 prekršaja su prekršaji prekoračenja brzine, 2.000 učesnika je sankcionisano zbog nekorišćenja pojasa, više od 1.100 vozača je isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola, izneo je podatak major policije.

Od 226 slučajeva trežnjenja, 42 su isključena iz saobraćaja zbog stanja potpune alkoholisanosti, vozili su sa više od dva promila alkohola u organizmu što predstavlja nasilničku vožnju.

"Svega četiri dana su u pitanju, verovatno će taj broj do kraja akcije biti veći, zabrinjavajući podaci s obzirom na to da je akcija najavljena, i krajnje je neodgovorno ponašanje značajnog broja građana, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, nemamo problem kako će građani da proslave, da li će konzumirati alkohol, imamo problem ako sednu za volan posle toga", kaže Radenković.

Statistika u 2021.

Kada je reč o 2021. godini, Radenković kaže da je 518 učesnika u saobraćaju poginulo, 26 osoba više nego pre godinu dana.

"Ne možemo biti zadovoljni i MUP će nastojati da te brojeve smanji", kaže major policije.

"Decembar je obeležio veliki broj tragedija, 26. decembra u Novom Pazaru u nesreći je poginulo četvoro mladih, u Koceljevi tri poginula, tokom decembra 14 mladih su poginuli što je previše, nadamo se da će brojevi biti upozorenje pre svega za mlade vozače kakve su opasnosti ako se ne poštuju saobraćajni propisi", rekao je Radenković.

Kontrola na narkotike

Pojačane akcije policije ne samo na alkohol nego i na narkotike. Kada je reč o tom prekršaju, 33 vozača su isključena iz saobraćaja u toku četiri dana praznika, a kada je reč o celoj prošloj godini, 1.500 isključenih vozača, više od dva puta u poređenju sa 2020. godinom.

Kada je reč o kontroli, nabavljen je značajan broj uređaja, biće ih i više u narednom periodu, trend je i u drugim zemljama da sve više vozača čini ove prekršaje. Možemo očekivati da će u godinama koje slede biti i veći.

"Do 10. januara će biti strože kontrole. Kada je reč o prekršajima prekoračenja brzine, nekorišćenja pojasa, vožnje pod dejstvom alkohola – uvek su u fokusu i kontrolišu se pojačano", zaključio je Radenković.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара