Читај ми!

Kako se dolazi do pobedničkog trona – matematičari imaju formulu

Godina za nama bila je i njihova – učenici Matematičke gimnazije osvojili su i prvo zlato iz informatike. Nadaju se da će sa godinama iz te oblasti stići još mnogo odličja, kao i iz matematike i fizike. Neretko po završetku studija, oni se vraćaju u školu kao profesori. Tako vrata učionica mentorskih odeljenja, kao profesor, otvara Teodor fon Burg, diplomac Oksforda i najbolji takmičar kojeg je Matematička gimnazija imala.

Maturanti već razmišljaju gde će da nastave školovanje. Većina onih koji su osvojili medalje pokušaće da studira u inostranstvu.

"U inostranstvu sam aplicirao za Univerzitet Kembridž, i sada čekam rezultate da li su me primili ili ne. A naredni plan ako ostanem ovde su verovatno Elektrotehnički i Računarski fakultet", kaže maturant Jovan Benginturant, koji je osvojio zlatnu medalju iz informatike.

O dolasku do pobedničkog trona, kaže:

"Naravno tu postoji talenat, ali dosta toga zahteva i trud, i kontinualan rad, vežbanje. To nije nešto što sam sada za mesec dana izvežbao i dobio zlatnu medalju. To je proces koji je trajao možda četiri godine."

Svaki član ekipe ima svoj tempo rada.

"Dnevno kako kad i koliko stignem od škole. Nekad može da bude četiri sata, nekad osam sati, nekad ništa. Sve zavisi koliko sam u mogućnosti", kaže Aleksandar Višnjić, osvajač bronzane medalje iz informatike.

"Treba da se uči kontinuirano, i više treba da se vežba nego da se uči. Nisu to samo puke činjenice, to je sve povezano", kaže Filip Bojković koji je osvojio bronzanu medalju iz informatike.

A Teodor fon Burg, najuspešniji takmičar kojeg je do sada imala Matematička gimnazija, vratio se kao profesor.

Teodor fon Burg kaže da je bilo lepo vratiti se.

"Par godina sam bio u inostranstvu, i to je takođe lepo iskustvo. Vratio sam se jer su, iskreno, ovde stvari nekako najnormalnije. Želja za takmičenjem je želja za isticanjem, daleko od toga da je to jedini način da se radi iz takmičenja iz matematike. Ali generalno, ako neko želi da se dokaže on će se takmičiti u nekom obliku. I ako hoće to da pokaže ostatku sveta, takmičenja su način da se to uradi, na nivou srednje škole, makar", kaže Fon Burg.

Na pitanje kako gleda na svoje medalje i takmičarske dane, Teodor fon Burg odgovara da se ništa nije promenilo:

"I dalje sam postigao nešto odlično tada na nivou srednje škole i to je samo postavilo veliku granicu za dalje uspehe. Moram da postignem još više."

A najbolji učenici krenuće u novu takmičarsku godinu. Tokom raspusta odlaze na pripreme, pa na prvu u nizu – Žautikovsku olimpijadu.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво