Srbija je u Evropi

Nema razloga "da se zazire" od Evropske unije ako Evropa poštuje naš identitet, kulturu i veru, rekao patrijarh Irinej. Patrijarh je istakao da očekuje da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji krajem aprila, proći bez problema.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je na prvoj konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji da nema razloga "da se zazire" od Evropske unije (EU), ako Evropa poštuje naš identitet, kulturu i veru.

Patrijarh Irinej je najavio susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ističući da bi država i crkva trebalo međusobno da se pomažu.

"Mi smo jedna celina i organizam i trebalo bi da pomažemo jedni druge. Država da radi svoj posao, a za crkvu se zna koje je njeno polje rada", rekao je Irinej.

Patrijarh je ponovio da će crkva pomagati državu u očuvanju Kosova i Metohije i izrazio nadu da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, krajem aprila, proći bez problema.

"Ja se nadam da će biti dovoljno svesti oko odlaska u centar naše crkve i da će braća sa Kosova shvatiti da to nije nikakva provokacija i da se tim svečanim činom samo nastavlja drevna tradicija ustoličenja naših patrijaraha", rekao je patrijarh Irinej.

Prema rečima patrijarha, dogovor o odlasku na ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, koji je zakazan za 25. april, tek predstoji sa vlastima u Srbiji i onima koji su nadležni za bezbednost na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je ocenio da je država najpozvanija da rešava problem proglašenja nezavisnosti Kosova i pomoći srpskom narodu na toj teritoriji, ali da crkva treba u tome da joj pomaže.

Srpski poglavar je naveo da je pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova "još u procesu" i da je potrebno da se nađe odgovarajuće rešenje za sve narode koje tamo žive.

"Čitava ta zemlja je natopljena srpskom krvlju i po svemu ona pripada nama, a neće nam smetati da delimo sudbinu sa narodima koji su tu živeli", rekao je patrijarh Irinej i dodao da to rešenje treba da omogući opstanak Srbima na Kosovu.

Irinej je ocenio da bi narod trebalo pitati o eventualnom pristupanju Srbije NATO-u.

Upitan o dolasku pape Benedikta XVI u Niš 2013. godine, Irinej je odgovorio da je proslava Milanskog edikta prilika da se predstavnici crkava sretnu i razgovaraju.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво