Читај ми!

Prikaz ruskog protivoklopnog sistema "kornet", probija čelik debljine do 1,3 metra

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi protivoklopni sistem "kornet", koji je nedavno stigao u Srbiju.

Pripadnici srpske armije predstavili su Aleksandru Vučiću najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da služi za uništavanje oklopnih vozila, savremenih tenkova, utvrđenih objekata, ističući da niko u regionu nema takvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota", čiji je domet 2,5 kilometara.

"Kornet" probila oklop debljine od 1.100 do 1.300 milimetara, bolji je od američkog "džavelina", lako je prenosiv kamionom ili helikopterom.

Domet protivoklopne rakete je od 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sistema je od –20 stepeni do 60 stepeni Celzijusovih.

Vučić: Nabavkom "korneta" poboljšana operativna sposobnost vojske

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je veoma zadovoljan što je Srbija mogla da nabavi taj sistem, kao i značajne količine raketa i lansirnih uređaja, čime se pobošljava operativna sposobnost Vojske Srbije.

U svom obraćanju, Vučić je pripadnicima armije čestitao Novu godinu i božićne praznike i zahvalio svima što čuvaju našu otadžbinu i brinu o našoj bezbednosti.

"Posebno sam zadovoljan što su pripadnici vojske srećni zbog nabavke 'korneta' iz Rusije. To je jedno od najboljih, a možda i najbolje protivoklopno oružje u svetu. Zadovoljan sam što je Srbija mogla da kupi značajne količine raketa i lansirnih uređaja", rekao je Vučić.

Time se, naglasio je, poboljšavaju operativne sposobnosti Vojske Srbije.

"To je važno. 'Kornet' je važno defanzivno sredstvo i da biste odvratili svakog od potencijalne agresije na našu zemlju", rekao je Vučić.

Nakon prezentacije moći "korneta", usledio je prikaz sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije.

Tokom prikaza predstavljena je obučenost dela te jedinice u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje novoprimljenih borbenih sredstava i u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Takođe, prikazan je rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. brigade za specijalne operacije.

Angažovana su borbena vozila "miloš" i "hamer", helikopter X-145M, sistem bespilotnih letelica, daljinski kontrolisana besposadna platforma "miloš N".

"U Vranje dolazi nemačka firma od koje će vojska imati koristi"

Vučić je pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije poručio da idu ukorak sa najboljim specijalcima u svetu i zahvalio im na požrtvovanosti i ljubavi prema svojoj zemlji.

Nakon prikaza sposobnosti, predsednik je obišao šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije – ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, oprema za penjanje.

Tokom obilaska, Vučić je najavio i dolazak nemačke firme u Vranje koja će zaposliti hiljadu ljudi, dodavši da će Vojska Srbije moći da kupuje od te firme.

Dodao je da treba da stignu i nova ronilačka odela, kao i da će se nabavljati vojni čamci sa niskim gazom za manje reke.

Vučić se upoznao i sa najnovijim optoelektronskim uređajima za noćno osmatranje i dao nalog da se nabavi i deo opreme najnovije generacije.

Obišao je vojna vozila i naročito pohvalio ruski "uaz" i dodao da je jednom prilikom mogao da se preveze samo tim vozilom.

Vučića su u kasarni dočekali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, a raport mu je predao komandir počasne čete Garde Vojske Srbije.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво