Читај ми!

Borba vojnog zdravstva na dva fronta, s kojim se izazovima suočava VMA

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da je u kovid bolnicu na Karaburmi smešteno 67 bolesnika, 8 je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran. Novi soj koronavirusa ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacija, kaže profesor Vukosavljević.

Od početka epidemije vojno zdravstvo se bori na dva fronta: kovid i nekovid.

Načelnik Vojnomedicinske akademije, profesor Miroslav Vukosavljević, rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je ta ustanova bila dežurna tokom novogodišnje noći, koja je protekla relativno mirno.

Obavljena su 194 pregleda u centru hitne pomoći, četiri hitne operacije – reč je o ubodnim ranama hladnim oružjem, za razliku od prethodnih godina, kada su dominirale povrede izazvane petardama i drugim pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim rečima, beleži se u hitnoj pomoći blagi porast broja onih sa pozitivnim nalazom već sledećeg dana.

Pacijenti su došli sa blagim stomačnim tegobama, sa gušoboljom, ali je urađen pi-si-ar i otkriveno da su pozitivni na kovid, objasnio je Vukosavljević.

Govoreći o kovid sistemu, Vukosavljević ukazuje da nisu mogli da se izvuku iz kovid režima zbog nepoštovanja epidemioloških mera, i zbog primene i neprimene vakcinacije u većem obimu, pa je kovid bolnica na Karaburmi radila bez prestanka. U bolnicu je smešteno 67 bolesnika, 8 je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran.

"Imamo slobodnih mesta, nadam se da neće trebati, prateći šta se dešava u svetu, novi soj omikron ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacija", kaže profesor Vukosavljević.

Manje je hospitalizovanih nego pre mesec dana, dodaje doktor.

Ko je tražio pomoć

Vukosavljević napominje da VMA nije prestajala da radi, svaki dan i sat.

"Bilo je blago zatišje, početkom 2020. godine oko 135.000 bolesnika je bilo pregledano, 2021. vratismo se na broj, bez obzira na kovid, od preko 200.000 hospitalizovanih, u centru hitne pomoći zabeležen je ogroman skok broja pacijenata sa 2019. kada je bilo 50, pa na 70, pa na 80.000 prošle godine", podvukao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Klinika za urgentu medicinu imala je izuzetan skok broja pacijenata, preko 2.200 hospitalizovanih, više od 1.550 interventnih stent procedura svake godine.

"Imamo povećan broj pacijenata sa infarktima u svim delovima, vidljivim i nevidljivim. U oftalmohirurškoj praksi dijagnostikovao sam pacijente mlađih i srednjih godina sa trombozama", kaže Vukosavljević.

Upozorava da ako se desi da se primeti gubitak vida makar bio kratkotrajan, delimičan "pravac kod oftalmologa jer jedino tada, u okviru zlatnog sata, možemo da pomognemo".

"Najviše su tražili pomoć onkološki bolesnici, moramo zajednički da radimo na tome. Mnogo je bilo urgencija da se dođe na hitne hirurške intervencije, od karcinoma pankreasa, debelog creva, do karcionoma pluća, larinksa", ističe Vukosavljević.

Prvi koraci u 2022. godini

Podseća da je Nemačka banka za razvoj potpisala sporazum za davanje bespovratnog kredita sa Vladom Srbije, odnosno sa Ministarstvom energetike, koje je nosilac posla.

"Energetska kriza se i nama desila, kao i celom svetu. Štednja energije – zgrada koja troši tri do četiri puta više energije u bilo kom obliku nije mogla da egzistira. Uvideli smo to i 2017. smo krenuli sa razgovorima, sada je u toku izbor glavnog konsultanta, očekujemo izradu projektne dokumentacije i izbor izvođača radova. Ako bude sve kako valja, u decembru bi mogla da počne rekonstrukcija zgrade VMA", kaže Vukosavljević.

Personalizovana medicina

"Bavili smo se najnovijim stvarima kada je personalizovana terapija u pitanju. Imamo deo opreme, a deo nabaljamo i u narednim nedeljama i mesecima informisaćemo potencijalne pacijente o svemu, a to je uzimanje krvnih ćelija, obrada na odgovarajući način i ponovno vraćanje i njihova borba protiv onkoloških bolesti", rekao je Vukosavljević.

Zapošljavanje na VMA

Vukosavljević kaže da je na to posebno ponosan kao načelnik kuće.

"Zahvaljujući razumevanju ministra odbrane, našeg resornog ministra i saradnika, u poslednjih nekoliko godina zaposleno je više od 1.000 medicinskih i nemedicinskih radnika na neodređeno vreme", rekao je načelnik VMA.

U ovoj godini, 10. januara najavljuje se prvih stotinak prijema na VMA, zaključio je dr Vukosavljević.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво