Читај ми!

Lakićevići oživljavaju vinogradarstvo u Leposaviću, a međunarodne nagrade potvrđuju kvalitet

Vinska scena Srbije dinamičnija je nego ikada pre – naši vinari nastavljaju da krupnim koracima zauzimaju vodeće pozicije u regionu u mnogim segmentima. Uz već poznate vinarije niču nove, a niču i novi zasadi. Sve ih je više i na severu KiM. Porodica Lakićević u Leposaviću bavi se organskom proizvodnjom grožđa i vina vrhunskog kvaliteta. Imaju i ledeno vino.

Iako vinograda u Leposaviću i okolini decenijama nije bilo, Lakićevići su odlučili da se bave uzgojem vinove loze i vinogradarstvom.

"Otkrili smo različite stare zapise, tragove da je na ovoj teritoriji u Kutnju nekada bio metoh manastira Banjska. To je bilo iskra, koja nas je zapalila da rešimo da se ipak bavimo grožđem", priča vinogradar Slaviša Lakićević.

Ispitivanjem zemljišta utvrdili su da je dobro za podizanje zasada, pa su započeli organsku proizvodnju grožđa. Samo ponegde potrebno je dodatno zalivanje.

"Pojedine delove u nekom trenutku moramo u kamenitim delovima, što nam je trošak veći, da stavimo kap po kap, a naravno, gde imamo malo više smoničave zemlje, tamo ne", objašnjava vinogradar Milan Lakićević.

U nepreglednim redovima vinograda na 12 hektara, osim tamjanike, šardonea, sovinjona, smenjuje se tridesetak vinskih sorti, od kojih godišnje proizvedu do 40.000 litara vina.

"U ovom trenutku fokusiramo se na kvalitetnu proizvodnju, odnosno na kvalitetne prese, čilere, kontrolisanu proizvodnju. To je ono što je najvažnije za sada", kaže Milan Lakićević.

Slaviša Lakićević se u redovima vinograda u nekoj godini pojave i bolesti.

"Ali, svake treće-četvrte godine se desi da uspe operacija", ukazuje Slaviša Lakićević.

Potvrde kvaliteta u ovu vinariju u Leposaviću stižu sa međunarodnih takmičenja. Na Balkanskom festivalu ove godine osvojili su tri medalja, a pet na prestižnom takmičenju Dekanter u Londonu u konkurenciji 56 zemalja iz celog sveta.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво