Читај ми!

Posao za najbolje, 200 lekara i 500 medicinskih sestara i tehničara počinje sa radom

Da bi u našem zdravstvenom sistemu radili najbolji, kao i da bi ostali u zemlji, i na kraju ove godine najbolji diplomci medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola dobiće posao. Posao i specijalizacije dobilo je 200 mladih lekara sa prosekom 9,5 i 10. Ugovore o radu dobilo je još 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola, budućih sestara i tehničara. U okviru Programa zapošljavanja najsupešnijih, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018, do sada je zaposleno 511 lekara i 900 medicinskih sestara i tehničara.

Ovo već postaje tradicija, rekao je za RTS direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, podsećajući da se od juna 2018. godine na svakih šest meseci primaju mladi medicinari.

Ašanin kaže i da je većina zaposlenih lekara ostala na mestima za koja su pokazali interesovanje.

Diplomac Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Živanović pokazao je interesovanje za dijabetes i bolesti metabolizma.

"Zahvaljujući uspehu, volontiranju i naučnom radu, uspeo sam da dobijem mesto. Uspeh, odnosno ocene samo su jedno merilo, a rad u kliničkim uslovima nešto gde tek treba da se dokažemo", kaže Dušan.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da država i Ministarstvo zdravlja imaju plan i stvara se nova baza za uspešan zdravstveni sistem.

"Ovoga puta ljudi su se javljali i za oblasti gde ranije nije bilo toliko interesovanja – od opšte hirurgije, patologije do radiologije i anesteziologije, a to su sve oblasti gde smo imali deficit kadra. Diplomci, njih sto trideset dvoje, koji su ranije primljeni, svi oni su radili i u Batajnici. Naše iskustvo s njima i njihov rad pokazao je da su oni bili ne samo uspešni studenti već i da će biti dobri lekari", rekao je profesor Milika Ašanin.

Kada je reč o epidemiji koronavirusa u našoj zemlji, situacija je povoljnija, ali i dalje krhka i može lako da se pokvari, kaže direktor KCS.

"Na Infektivnoj klinici imamo oko 80 pregleda dnevno, što je za trećinu manje nego u oktobru i novembru. Međutim, prethodnih dana imali smo blagi porast i novih slučajeva i prijema u bolnice. Trenutno je na bolničkom lečenju u Batajnici oko 340 pacijenata, od njih je 21 pacijent intubiran", naveo je Ašanin.  

Direktor KCS naglašava da moramo da pratimo šta se dešava u regionu i drugde u svetu.

"Omikron soj postaje dominantan u Americi i prodire dalje jer je vrlo zarazan i čak i oni koji su preležali kovid imaju 40 odsto veće šanse da se ponovo zaraze ovim novim sojem", rekao je za RTS profesor Milika Ašanin.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи