Читај ми!

Marka i Turaka odavno nema, ali još se oru banatski drumovi

Poljočuvarska služba opštine Zrenjanin pokriva 22 naseljena mesta. Pored zaštite useva čuvaju još i košanice, šume i od uzurpacije državno zemljište i atarske puteve. Samo ove godine ratari su uzurpirali više od dve hiljade hektara zemljišta kuda prolaze drumovi.

Sećate li se one stare narodne junačke pesme: "More Marko ne ori drumove, more Turci ne gaz'te oranje". Iako Marka i Turaka odavno nema, još uvek se preoravaju banatski drumovi koji preko polja spajaju sela, a njima ratari dolaze do svojih njiva.

"Najviše se uzoravaju noću putevi. Uđe uzore puteve koji su velike širine i po 25 do 30 metara suženi su do četiri, pet metara", kaže Blagoje Bogdanović, poslovođa poljočuvarske službe Zrenjanin.

Nisu samo preorali drumove, šta su još uradili pored drumova?

"Pored drumova bili su drvoredi. Evo ovi naši dudovi koji možda posle 50, 60 godina su zasađeni, ponovo je bio zasađen drvored koji je uništen. To je od vetrova zaštita, to ne postoji više, samo postoje ova dva duda koji nas posećaju na te stare dane", dodaje Bogdanović.

Ne samo da se carski drumovi uzurpiraju, već teška mehanizacija koja njima krstari gotovo ih je uništila, pa je kretanje ostacima puta nemoguće.

"Da budemo iskreni da kažemo mi smo sami uzorali te drumove, tu treba da se mimoilaze naše komšije, naši prijatelji, naša deca i veoma je nezgodno kada se sretnu dva kombajna ili dva traktora oni upadaju u njivu, prave štetu. Reći ću vam jedan primer, mi kada pišemo prijavu, naš poljočuvar, podnosimo sudiji za prekršaje. Verovali ili ne, kazne su 5.000 dinara. Dešava se da domaćini pod znacima navoda, jer domaćin to neće da radi, kaže sudiji: 'Sudija, molim Vas, imam još jednu prijavu, dajte odmah danas to rešite da ja platim tih 10.000, jer mene dan košta mnogo više'", ističe Branislav Lazić, šef poljočuvarske službe Zrenjanin.

Samo tokom ove godine poljočuvarska služba Zrenjanina podnela je 250 prijava od toga dvadeset krivičnih. Po njihovoj evidenciji uzurpirano je oko 2.000 hektara drumova vrednosti više od pola miliona evra.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво