Читај ми!

Nadbiskup Hočevar: Ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka

Hrišćanski vernici koji poštuju novi gregorijanski kalendar danas slave Božić. Rođenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskom svetu, a simbolizuje dolazak Sina Božijeg na zemlju. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kaže za RTS da danas moramo da budemo budni i da svoj razum i srce otvorimo, jer ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka.

Proslava Božića počela je noćas svečanom misom Božićne noći koja ima višeznačnu simboliku, poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

"To nije samo simbolika, već i velika stvarnost. Slavimo 25. zato što se tada rađa novi dan, nova nada i nova mogućnost. Hrišćani su pokazali da je Isus Hrist sunce pravde, nepobedivo srce, a za nas je stvarnost da se Bog snizio i sjedinio sa čovekom. Bdenje i zatim liturgija u pola noći je simbolika da svetlo dolazi u potpunoj noći, otvara se nebo, pojavljuju se anđeli i dolazi na svet Isus Hrist", rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a nadbiskup Hočevar.

Bogatsvo Božića je u smislu da je Bog postao čovek i danas moramo da budemo budni i da svoj razum i srce otvorimo, jer ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka, naglašava Hočevar.

"U tom zajedništvu treba da se radujemo", poručio je nadbiskup Hočevar.

Božić je toliko bogat da možemo govoriti o njemu toliko, a da nikada ne kažemo sve.

"Moramo da imamo brigu za druge. Danas je previše naglašena jedna dimenzija života – materijalno, a zaboravili smo ono što je i u Svetom pismu naglašeno, a to je da nije na prvom mestu samo telo, već da treba da govorimo o duhu, o filozofiji, kulturi. Danas govorimo samo o onome što smo mi stvorili, a svet je postojao i pre nas. Pobožno znači da znamo uvek potražiti ono što je suštinsko. Božić je i praznik praštanja, jer je Bog prvi nama oprostio", rekao je nadbiskup Hočevar.

Božić je, kako kaže, pre svega porodični praznik, jer je i Hrist hteo da se rodi u porodici i živeo je u njoj. Zbog toga treba otkrivati svoj identitet, svoju tradiciju i treba živeti u istrajnosti, u konstantnosti.

Nedavno je Patrijarh Porfirije posetio nadbiskupa Hočevara i obišao radove na obnovi katedrale Marijanum. Doneo je skromnu pomoć, ali i veliku podršku zbog čega je nadbiskup Hočevar izrazio veliku zahvalnost.

"Uvek je većinska crkva odgovorna za manje u smislu širenja dijaloga i susreta. Patrijarh je učinio jedan proročki potez i dolaskom pred Božić je pokazao mnoštvo mogućnosti povezivanja", naglasio je nadbiskup Hočevar.

Poruka beogradskog nadbiskupa za današnji dan je da je ove godine nastojao da molitvom i blizinom bude blizak svima i poželeo svima da osete da se Isus rodio pre svega u našim srcima.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво