Читај ми!

Sveštenik Laslo Poša: Ne bojmo se ničega što se događa u svetu, nego gledajmo u našeg spasitelja

Jedno od osnovnih obeležja današnjeg Božića je okićena jelka koja u katoličkim hramovima simbolizuje večnost, a njen trouglast oblik simbolizuje Sveto trojstvo. Sveštenik Laslo Poša kaže za RTS da je značaj Božića to da se rodio spasitelj Isus Hrist koji spašava svet i zemaljsku kuglu od propasti, a čovečanstvo od smrti. Ne bojmo se ničega što se događa u svetu, nego gledajmo na njega, on nas spašava svaki dan i spasiće nas sigurno i u budućnosti od svake opasnosti, poručuje Poša.

U Crkvi svetog Antuna Padovanskog u Bečeju sve je u svečarskom ruhu. Crkva je ukrašena brojnim sadržajima, okićenim jelkama, ali i prikazima iz Biblije. Ovo je i prilika da se nešto više kaže o Božiću, a o tome za RTS govori sveštenik Laslo Poša.

Koji je značaj Božića? 

Značaj Božića je to da nam se rodio za naš svet, rodio se spasitelj Isus Hrist koji spašava naš svet i zemaljsku kuglu od propasti, a i čovečanstvo od smrti. Dakle, on je spasitelj čovečanstva. Svakako da provodimo ovaj Božić u većem miru nego prošle godine, kad smo bili u većem strahu od kovida, tako da imamo veću radost za sve one koji su tu kod kuće i koji dolaze u goste iz instranstva.

Kako će vernici danas obeležiti ovaj praznik?

Upravo tako da doživimo to da imamo danas našeg spasitelja, svaki dan je sa nama i dan danas isto i večeras u našim hramovima i našim domovima, isto sutra, ali i novoj godini on će biti naš spasitelj, tako da možemo živeti u jednoj nadi i jednom miru.

Kakva je Vaša lična poruka za Božić?

To da upremo pogled u našeg spasitelja koji se rodio, čiji rođendan danas slavimo. Ne bojmo se ničega što se događa u svetu, nego gledajmo na njega, on nas spašava svaki dan i spasiće nas sigurno i u budućnosti od svake opasnosti.

U brojnim hramovima u kojima se danas obeležava Božić biće služene mise, a u hramu u Bečeju misa počinje u 20 časova i služiće se na mađarskom jeziku.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво