Dekan niškog Pravnog fakulteta pita se na osnovu čega je identifikovan na protestima

Prekršajnom sudu u Nišu stiglo je 27 policijskih naloga za pokretanje prekršajnog postupka zbog organizovanja ekoloških protesta 4. i 11. decembra bez prijave, kao i zbog kretanja po kolovozu. Osmoro građana podnelo je zahtev za sudsko odlučivanje, odnosno traže da sud proceni da li je bilo prekršaja ili ne.

Među 27 građana, protiv kojih je policija podnela nalog za pokretanje prekršajnog postupka, nalazi se i dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović. Kaže da on nije legitimisan. Ne želi da plati kaznu od 5.000, odnosno 2.500 dinara za ometanje saobraćaja, već da se na sudu dokaže njegova krivica.

"Stalno je saopštavano da policija ne obezbeđuje skupove, a odjednom u mom slučaju se vidi da je na jednom mestu bilo petoro policajaca i to u 14.45 u subotu, malo neobično", naveo je dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović.

U sudu kažu da od policije očekuju odgovarajuće dokaze. 

"Kad okrivljeni zatraži sudsko odlučivanje, sud onda traži dokaze od podnosioca zahteva, u ovom slučaju od policije, onda poziva okrivljenog, sprovodi postupak, izvodi i druge dokaze i na kraju donosi i odgovarajuću odluku", ukazao je Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda u Nišu.

Obradović kaže da ne zna na osnovu čega je identifikovan, kao i da građani ne smeju da se snimaju bez naloga suda.

"Ako su snimci sa tih kamera, onda je pitanje da li su te kamere postavljene uz odgovarajuće odluke, na propisan način, da li su obeležene i da li pojedinci koji prolaze znaju da se snimaju. Ako se pojedinci snimaju bez njihovog znanja, onda mora da postoji nalog suda", naveo je Goran Obradović.

"Ja sad ne znam šta će policija dostaviti nama, da li će nam to dokazivati putem svedoka, znači to ćemo tek videti u postupku koji ćemo pokrenuti, ukoliko je uredan taj prekršajni nalog, ako su prekršajni nalozi neuredni ili se ne urede u skladu sa Zakonom, od strane policije, oni će biti odbačeni", naglasio je Mišel Marković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti već je zatražio od MUP-a da se izjasni o tome da li su građani tokom protesta identifikovani tehnologijom za prepoznavanje lica.  

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи