Читај ми!

Novim merama do više beba – ko će sve imati pravo na pomoć pri kupovini stana

Pored jednokratne pomoći od 300.000 dinara za rođenje prvog deteta, od 1. januara očekuje se povećanje roditeljskog dodatka, kao i pomoć pri kupovini prvog stana ili kuće – ukoliko parlament usvoji ovaj zakon.

Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije usvojene su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kojima će država znatno unaprediti podršku tim porodicama, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

Prema predloženom zakonu, jednokratna finansijska pomoć za rođenje prvog deteta u porodici, umesto 100.000 dinara, iznosiće 300.000 dinara.

Odredba o povećanju roditeljskog dodatka, kao i druga bitna izmena kojom će majke steći pravo na učešće države za kupovinu prvog stana ili kuće, ukoliko zakon prođe proceduru u Narodnoj skupštini, stupiće na snagu od 1. januara 2022. godine.

Nove mere pronatalitetne politike donose se u nameri da se zaustavi negativan trend pada stope nataliteta i da se značajno doprinese podsticaju rađanja, saopštilo je Ministarstvo.

Pomoć pri kupovini stana 

Mera populacione politike za učešće prilikom rešavanja stambenog pitanja je nova i u Predlogu zakona definisana je kao pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana, po osnovu rođenja deteta.

Vlada će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, odnosno kriterijume za određivanje visine sredstava, dokumentaciju koju je potrebno pribaviti, kao i način isplate.

Da bi majka ostvarila pravo svojine stana ili kuće, pored uslova da je dete rođeno posle 1. januara 2022. godine, neophodno je da bude državljanka Republike Srbije, da ima prebivalište u Republici Srbiji i da prvi put stiče svojinu u porodično-stambenoj kući ili stanu na teritoriji Srbije.

Brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava, navodi se u saopštenju.

Tu pomoć moći će da dobije i majka koja je strana državljanka i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije ili je državljanin Republike Srbije.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, koje je i predlagač najnovijih izmena zakona, podseća da je država u julu ove godine već povećala izdvajanja za porodice sa decom.

S obzirom na lošu demografsku sliku Srbije, unapređivanje te podrške je, kako je istaknuto, jedan od prioriteta državne politike. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво