Читај ми!

Lažni sertifikati o znanju nemačkog – da li je skuplja dara nego mera

Pojavio se veliki broja lažnih sertifikata nemačkog jezika koje naši ljudi koriste kada odlaze na rad u Nemačku. Rukovoditeljka Odeljenja za nemački jezik i zamenicom direktora Gete Instituta upozorava da bi oni za koje se utrdi da imaju lažni dokument mogli kirivično da odgovoaraju i godinu dana ne bi mogli da polažu za sertifikat.

Sofi Engel, rukovoditeljka Odeljenja za nemački jezik i zamenicom direktora Gete instituta kaže za RTS da lažni sertifakti o znanju nemačkog jezika nisu nova pojava, dodajući da se nude na internetu, društvenim mrežama.

Napominje da u Gete institutu se čuvaju ličin podaci kandidata koji su polagali ispit i oni su povezani sa sertifikatom.

"Oni za one koji se utvrdi da poseduju lažni sertfikat mogu biti krivično gonjeni i godinu dana im se zabranjuje polaganje ispita u bilo kom Gete institutu na svetu", upozorava Engelova.

Na Gete institutu se može steći znanje nemačkog do C2 nivoa, a svi podaci o učenju jezika mogu se naći na veb stranici te institucije.

"Tu se može zakazati polaganje ispita. Trudimo se da svakog meseca imamo više termina", navodi Engelova.

Osim Gete instituta serftikat se može dobiti i u Austrijskom institutu koji se zove USD i koji je međunarodno priznat.

Za one koji žele da rade u Nemačkoj, Engelova ističe da je najvažnije znanje jezika, da su im dokumenta priznata, pre svega, diplome, dokazi o obrazovanju.

Ukaztuje na to da postoji i projekat "Stejnet" koji ohrabruje ljude sa dobrim znanjem nemačkog da ga iskoriste u Srbiji.

"To je novi projekat koji je pokrenuo Gete institut u Skoplju i aktivan je na celom Zapadnom Balkanu. Prilagođavamo posebno za svaku zemlju. Ovde u Srbiji radimo sa privrednim komorama i fokusiramo se na dualno obrazovanje, ističe Sofi Engel.

Dadoaje da je tu i program za decu koji se zove Digitalni dečji univerzitet za uzrast od 8 do 12 godina. "To je internet stranica sa filmovima koji bi trebalo da stimulišu decu na učenje", zaključuje Engelova.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво