Читај ми!

Dobrovoljna vatrogasna društva, čekajući nova vozila

Da bi neko vatrogasno društvo bilo registrovano po zakonu, mora da ima barem jedno vatrogasno vozilo, najmanje deset dobrovoljnih vatrogasaca i adekvatnu opremu. Za članove mogu da se prijave i žene i muškarci od 18 do 65 godina i potrebno je polože stručni ispit, kaže Zoran Stojanovski iz Vatrogasnog saveza Beograda.

Gostujući u Beogradskoj hronici Stojanovski je rekao da obuka sertifikovanog vatrogasnog društva traje tri meseca i obuhvata i teoriju i praksu.

"Najčešće se javljaju mlađe osobe, potrebna je samo dobra volja. U poslednje vreme imamo i koleginice koje isto rade kao i muškarci", ističe Stojanovski.

Samo u Beogradu je ove godine bilo 4.000 požara. U glavnom gradu ima najmanje deset aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava a po pozivu lokalnih štabova za vanredne situacije, gasili su 52 požara sa vatrogascima, pa i velike požare u kineskim tržnim centrima.

"Sve je na dobrovoljnoj bazi, dežurstva se usklađuju sa slobodnim vremenom. Profesionalni vatrogasci su opremljeniji od dobrovoljnih vatrogasnih društava. Oni ulaze u vatru, mi radimo dovršavanja i ostalo. Mi kao DVD prijavljujemo dežurstvo sa određenim brojem ljudi i kada komanda odluči mi pomažemo", objašnjava Zoran Stojanovski.

Dodaje da DVD Palilula ima jedno vatrogasno vozilo koje su 2016. godine dobili iz Slovenije.

"Imamo obećanja Sektora za vanredne situacije, MUP-a da ćemo dobiti novo vozilo. Većina dobrovoljnih društava dobila je od Sektora opremu u vrednosti 500.000 dinara. To su uniforme, creva, pumpe. Nemamo dovoljno opreme, lokalna samouprava do sada nije imala razumevanja i nadam se da će u budućnosti biti drugačije", naglašava Stojanovski.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи