Читај ми!

Konferencija "Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata" – kako podržati roditelje

Oko 60.000 dece u Srbiji uzrasta do tri godine ima teškoće u razvoju i zahtevaju dodatnu brigu u odnosu na drugu decu. Tim roditeljima potrebna je podrška, pogotovo u prvih hiljadu dana kada se mozak deteta najbrže razvija. Kako pružiti najpravilniju negu, govorilo se na petoj Nacionalnoj konferenciji "Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata" koju je organizovao Unicef.

Jelena Zajeganović Jakovljević iz Unicefa kaže da je veoma važno da se stimuliše celokupni razvoj deteta, jer svaki od tih domena ima svoju vrlo značajnu funkciju u daljim dostignućima deteta.

"Dete u tom najranijem detinjstvu do navršene druge, pa i do šeste godine, ima najviše mogućnosti za optimalan razvoj i to ima posledice kasnije i za školu, zapošljavanje, odnose koje razvoja sa bližnjima, sa vršnjacima", dodaje Zajeganović Jakovljevićeva.

Slavica Đukić Dejanović poručuje da kroz savetovališta, patronažnu službu, pedijatrijsku službu postoji ogromna podrška roditeljima.

"Međutim, to se uvek može unaprediti i mi uvek možemo ići korak napred i jedan multidisciplinarni pristup iziskuje da posebno osetljivu populaciju – prevremeno rođenu decu, decu koja su rođena posle termina koji je planiran za porođaj, decu sa smetnjama u razvoju u tom najranijem periodu, decu čiji roditelji imaju traume treba posebno posmatrati i dati dodatne impulse", dodaje Đukić Dejanovićeva.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи