Читај ми!

Urušio se krov star vek i po – sreća u nesreći, niko od sedmoro ukućana nije stradao

Peta generacija porodice Popov živi u oronuloj kućici kraj jednog kikindskog groblja. Krov 150 godina starog objekta zbog neodržavanja se urušio, a pod teretom i deo plafona. Samo srećom niko od sedmoro ukućana nije stradao.

U trenutku dok sedmočlana porodica Popov večera, u susednoj prostoriji trošne kuće na ulazu u Melino groblje u Kikindi ruši se plafon. Istrčavaju na ulicu, a kada se prašina slegla, videli su da je kuća ostala bez krova. Ovde Omer Popov živi sa suprugom i četvoro dece, zajedno sa bratom sa kojim radi kao grobar. Upravo u trenutku rušenja Marinko je bio u prostoriji.

"Počelo je samo da krcka i da puca. I odjednom se jako veliki tresak čuo i onda kako se to srušilo samo sam video prašinu. I brat viče brzo, i snajka je isto počela da viče, istrčali smo napolje i kad smo pogledali, krov se skroz srušio", priča Marinko Popov iz Kikinde.

I za Omera Popova je sve bilo zastrašujuće.

"Decu sam povukao, supruga mi je izašla znači bosa! Sve se obrušilo. Ovaj deo kod zvonika pao je dole. Kada smo pogledali plafon deo baš tamo gde deca spavaju", rekao je Popov.

Kuća pripada kikindskoj Pravoslavnoj crkvenoj opštini, a Omer i Marinko su peta generacija porodice Popov koja ovde živi. Deca imaju 10, 13, 15 i 17 godina. Dvoje ide u osnovnu, a dvoje u srednju školu. Trenutno su svi s majkom smešteni u jednu hraniteljsku porodicu u obližnjem selu Iđošu. 

"Doručak i ručak i večera. Imamo i da legnemo, i toplo je stvarno. I ljudi su pričljivi, i da pomognu, šta ti ja znam, uvek. Uvek su tu pored nas i kada je loše i kada je dobro, uvek su tu. Znači nemam reči za njih, stvarno kao njihova kćerka tako su me prihvatili, i mene i moju decu", ističe Gordana Popov.

Pomoć za porodicu Popov

Glavni izvor prihoda porodici Popov su socijalna pomoć i dečji dodatak. U rešavanje problema uključila se kikindska Crkvena opština, "Pošta Srbije" već je ponudila finansijsku pomoć, a pre svih je reagovala lokalna gradska samouprava.

Marinko i Omer bi voleli da se kuća spase, pre nego nalaženje drugog smeštaja za porodicu. 

"Danas će se na terenu pogledati kako objekat izgleda i u kom je stanju, pa ćemo da vidimo nakon njihove procene da li ćemo ići u sanaciju, da li će se raditi na tome da se zajedno sa Crkvenom opštinom dogovori kako bi to izgledalo u narednom periodu, da li će porodica moći tu da živi ili ćemo im naći adekvatan smeštaj na neki drugi način", najavio je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Kako bi se što pre rešio problem porodice Popov, nadležni Centar za socijalni rad Kikinda ponudio je potrebnu dodatnu pomoć, a po svojoj želji braća Popov do sigurnog krova nad glavom i dalje žive u delu polusrušene kuće, čuvaju stvari i rade na održavanju groblja.

 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво