Читај ми!

Šta kada drvo padne na automobil – kako i od koga naplatiti štetu

Građani iz svih delova Beograda i dalje prijavljuju da im je drveće palo na automobile i nanelo štetu. Čak 800 takvih prijava je bilo za nešto manje od 24 časa. Kako se u takvim situacijama naplaćuje šteta?

Vlasnik četvorotočkaša na Voždovcu, kažu komšije, imao je sreće. Vozilo su zaobišle velike odlomljene grane. Ali u krošnji koja ugrožava prolaz su i gole žice u prometnoj ulici Braće Jerković.

"Ako je u pitanju neki manji pad grane koju mogu da pomere, nije nikakav problem da sami uklone. Jedino što je potrebno da pre nego što izvrše to uklanjanje fotografišu automobil na koji je palo stablo i tu fotografiju pošalju na mejl adresu info@zelenilo.rs", kaže Mirjana Obućinski iz JKP "Zelenilo Beograd".

Ako nema rizika, možemo i sami omogućiti prolaz ili iščupati auto, kaže Mirjana Obućinski, i kada nemamo strpljenja da sačekamo njihovu ekipa koju Marina Blagojević još čeka. Svoj automobil je, čuvši jaku lomljavinju, na vreme pomerila pre pada velike grane.

"U toj brzini samo sam se snašla u onom snegu da ga u rikverc izguram koliko je moglo", navodi Marina Blagojević.

Srećom, ekipa "Zelenila" će brzo doći, jer ih je ekipa RTS-a zatekla u istoj ulici Stanislava Sremčevića. Tu štete nije bilo, kaže Aca Dimitrijević, uz tvrdnju da ne pamti ovako težak sneg, toliko posla i štete. Prioritet su prolazi, trotoari i ulice kojima se kreće javni prevoz. Možda i zbog toga nisu došli do prometne ulice Mihajla Todorovića na Konjarniku, koju je preprečilo veliko stablo.

Ali je neko našao način da skrati stablo i dođe do besplatnog ogreva i time omogući saobraćaj u toj ulici koji je bio usporen još od nedelje.

Ukloniće polomljena stabla "Zelenilo" svuda, pa čak i na privatnoj parceli, ali će štetu platiti samo ako je nastala na javnoj ili površini koju održavaju. To su drvoredi, parkovi, dečja igrališta, međublokovski prostor. Dovoljno je da napravite fotografiju ili to isto učini njihova ekipa.

"U zavisnosti od lokacije, u našoj radnoj jedinici će se popuniti taj zahtev za nadoknadu štete koji se zatim prosleđuje našoj Komisiji za štetu, ona to obrađuje, popunjava dokumentaciju, to ide osiguravajućoj kući i nadoknada je u apsolutnom iznosu u vrlo kratkom vremenskom periodu, dani su u pitanju", kaže Obućinska.

Najbolje je prihvatiti poravnanje, tačnije procenu štetu komisije preduzeća, koja se po pravilu poklapa sa sudskom, ako nezadovoljni pokrenete spor.

Kada je parcela privatna, mnogo je teže. Morate prvo u Katastru pronaći vlasnika, a moguće je i da je prostor dvorišta izdat nekom u zakup, pa je pitanje ko zaista snosi štetu. Najbolje je da vam je automobil kasko osiguran, ali je pitanje da li od ovakvog rizika svi osiguravaju starija vozila.

Svakako, napravite fotografiju i tražite uviđaj policije. I "Zelenilo" se neće pozivati na vanrednu vremensku situaciju kako bi izbeglo naknadu. A javljali su nam se ljudi koji su, kažu, imali ovakvo saznanje ili strah.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво