Читај ми!

Mihajlović: Ozbiljna situacija u elektroenergetskom sistemu, uključila se cela država

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je situacija u elektroenergetskom sistemu malo bolja nego juče, ali da je i dalje veoma ozbiljna.

Zorana Mihajlović ističe da je dobra vest da Obrenovac dobija grejanje i da se stanje popravlja, ali je i dalje veoma ozbiljno.

"Time se bavimo sve vreme. Jedan od uzroka krize jesu elementarne nepogodne, koje su naročito uticale na distributivni sistem. Od jutros je oko 30.000 korisnika bez napajanja električnom energijom, a 800 TS (trafostanica, prim. aut.) ne funkcioniše. Pre dva dana je bilo više od 136.000 korisnika i preko dve hiljade TS je bilo van sistema", rekla je Zorana Mihajlović u Domu Narodne skupštine, na početku godišnje konferencije "Ekonomist – Svet u 2022".

Mihajlovićeva je ponovila da su prioriteti prevazilaženje krize i stabilizacija elektroenergetskog sistema.

"Stvari se popravljaju, ali ima i drugih uzroka i faktora, ne samo nevreme, i bez obzira na razne komentare, i dalje stojim iza toga da je prvo potrebno da prevaziđemo krizu. Dajte da to rešimo, kriza je ozbiljna, uključila se cela država, sva ministarstva, ne samo Ministarstvo rudarstva i energetike, i zajedno radimo da sve probleme otklonimo. Kada to rešimo, svi drugi faktori na koje smo i ranije upozoravali naći će svoje mesto i pred Vladom i pred građanima", izjavila je Zorana Mihajlović.

"Očekivano da iz krize izađemo do kraja grejne sezone" 

Govoreći na konferenciji, Mihajlovićeva je rekla da enregetska kriza u svetu traje mesecima i da se oseća i kod nas.

Navela je de ja poslednja dva-tri dana cena električne energije na evropskom tržištu porasla za 70 evra po megavat-satu što, kako je rekla, govori da postoje problemi sa proizvodnjom i prenosom struje.

Prema njenim rečima, očekuje se da iz krize izađemo do kraja grejne sezone i da će u narednom periodu tražnja za energijom rasti brže od proizvodnje.

Istakla je da je cilj Srbije da se do 2040. godine 40 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

"To je dostižno i veoma važno, a koliko, pokazuje i sadašnja situacija kada nas iz problema vade hidroelektrane i elektrane na vetar, a ne termoelektrane", naglasila je Zorana Mihajlović.

Najavila je da će se uskoro na raspravi naći i Nacionalni plan za energetiku, da su Srbiji potrebni novi kapaciteti za proizvodnju struje.

Podsetimo, direktor EPS-a Milorad Grčić izjavio je u ponedeljak da su problemi u EPS-u nastali zbog snega, mraza i zastoja u bunkerima.

"Problemi su nastali jer trenutno imamo ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta. Čistimo bunkere i nadamo se da već nešto posle podneva krene stabilizacija situacije", rekao je tada Grčić.  

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи