Читај ми!

Infektivna klinika – uz bitku za živote vodi se i ona za uslove dostojne 21. veka

Prvi pacijenti oboleli od koronavirusa na Infektivnu kliniku u Beogradu primljeni su 7. marta prošle godine. Od tada do danas ta ustanova je u crvenoj zoni. U vreme kada je otpočela epidemija, počeli su i dugo očekivani radovi na rekonstrukciji te ustanove, a pojedina odeljenja su već obnovljena.

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije osnovana je u julu 1926. godine, a čini je nekoliko zgrada paviljonskog tipa. Od tada radi svakodnevno, 24 sata, 365 dana u godini. Tako je i sada u uslovima pandemije.

U ovom trenutku, na sreću, epidemijska situacija je malo bolja, nema gužve ispred prijemnih ambulanti i nisu im svi kapaciteti popunjeni.

A malo pre nego što je prvi slučaj obolevanja od koronavirusa zabeležen u Srbiji, otpočeli su i dugo očekivani radovi na rekonstrukciji te ustanove.

Pre toga, slike koje su tu beležene podsećale su više na scenografiju horor filma nego na reportažu iz zdravstvene ustanove. Oljušteni malter, zarđali kreveti, dotrajale cevi, buđ u kupatilima. Uslovi u kojima su se lečili oboleli od najtežih i zaraznih bolesti – hepatitisa, side, malih boginja, malarije – bili su katastrofalni.

O renoviranju se govori poslednjih 20 godina 

O kompletnom renoviranju zgrade koja postoji skoro čitav vek, i izgradnji nove, govori se duže od 20 godina. A onda su konačno, sredinom januara prošle godine, radovi i počeli.

Glavna sestra na Odeljenju za neuroinfekcije Slađana Paunović podseća da nije bilo toaleta ni osnovnih uslova za rad.

"Radim na Infektivnoj klinici već 25 godina. Naše odeljenje se renoviralo, tako da je ovo trenutno novo odeljenje od marta 2021", napominje Paunovićeva.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, kaže da je od sedamdesetih godina prošlog veka napravljena prijemna ambulante, dograđena je izolazija i sređivana su odeljenja intenzivne nege.

"Od 2006. godine nikakvi veći zahvati nisu rađeni, a sve vreme pandemije mi i izvođači radova paralelno radimo svako na svom zadatku", ističe Stevanović.

Izgradnja četvrtog objekta pri kraju

U ovoj fazi planirana je kompletna rekonstrukcija stacionara klinike, ukupno 7.400 metara kvadratnih. Vrednost radova je oko 600 miliona dinara. Paralelno sa obnovom objekata nastavljaju se pripreme građevinsko-tehničkih dokumenata za izgradnju novog objekta Klinike.

Stevanović naglašava da je praktično ostalo još 20 odsto radova, a reč je poslednjem, četvrtom objektu. Kako navodi, ta zgrada namenjena je za obolele od crevnih infekcija, osipa, a tu su i odeljenja za HIV i AIDS.

U prethodne dve godine u ovoj ustanovi u ambulantama je pregledano na hiljade pacijenata sa simptomima kovida 19, urađeno na hiljade rendgenskih snimaka i laboratorijskih analiza, zbrinuto na hiljade pacijenata.

I kada nije epidemija, rade danonoćno – godišnje se tu leči više od 2.500 pacijenata, i obavi preko 40.000 ambulantnih pregleda.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво