Читај ми!

Ministru Stefanoviću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je ministra odbrane Nebojšu Stefanovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića. Ovaj orden, ustanovljen povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiji nakon 113 godina, ministru Stefanoviću uručio je prof. dr Ivan Stratimirović.

Ministar Stefanović se zahvalio na ovom izuzetnom priznanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Vaš predak, general Stratimirović, bio je neko o kome ne treba posebno govoriti. Izuzetan komandant, zahvaljujući kome je srpska vojska ostvarila ključne pobede sredinom 19. veka, sačuvavši srpsku Vojvodinu, ali i nadaleko poznati i priznati diplomata. Izuzetna ličnost, ne samo u vojničkom smislu, već i ukupno. Dobiti njegov orden za jednog ministra odbrane ima svakako posebno značenje. Osećam se zaista počastvovano i neizmerno sam zahvalan što se od danas mogu nazvati nosiocem njegovog ordena", poručio je Stefanović.

Prema rečima ministra, u Srbiji smo, nažalost, neretko dozvoljavali da naše velikane i njihova dela prekrije zaborav.

"Izuzetno sam ponosan što je naša država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iznašla mogućnost da se konačno ispuni voždova poslednja želja i to posle više od jednog veka. Želja da svoje večno konačište nađe u Sremskim Karlovcima, na srpskoj zemlji, koju je najviše voleo i poštovao. Vožd Stratimirović je bio i ostao moćan simbol jedinstva srpskog naroda i utoliko je još važnije da počiva u svojoj otadžbini", rekao je Stefanović.

"Ponosan sam da danas ispravljamo razne nepravde i radimo na tome da naša deca znaju kakve pretke imamo. I to je obaveza svih nas. Ja se sa svim saradnicima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije trudim i trudiću se još jače da ne zaboravljamo naše pretke, heroje i žrtvu koju su podneli za zemlju, ali i da sve naše vojnike, heroje današnjice čuvamo i uzvraćamo im velikim poštovanjem i brigom o njima", dodao je ministar.

Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića i članovi porodice srpskog vožda zahvalili su ministru Stefanoviću, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za podršku i pomoć u organizaciji svečanosti održane 27. septembra u Sremskim Karlovcima, kada su posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneti u Srbiju i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, uz najviše vojne počasti.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи