Читај ми!

Lakše doneti zakone nego menjati stavove, diskriminacija dece i dalje prisutna na mnogo nivoa

Postignut je napredak u ostvarivanju prava dece i njihovog položaja, pokazuje izveštaj o diskriminaciji dece Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji je predstavljen narodnim poslanicima. Međutim, i dalje su diskriminisana deca s invaliditetom i ona koja žive u ustanovama i romskim naseljima.

Vremena se menjaju ali ne i potrebe deteta da ima srećno detinjstvo, da se obrazuje, da ima zdrav i kvalitetan život, sigurno i bezbedno okruženje. Mnoga deca, međutim, odrastaju u siromaštvu, prerano napuštaju školovanje, primorana su na brak i pre punoletstva, boluju od teških i retkih bolesti.

"Inkluzija, ali ne pored mog deteta jer i dalje ima i roditelja i nastavnika koji misle da drugačijoj deci nije mesto, da je mesto u posebnim školama jer ne mogu da se uklope u društvo. Ima i drugih prepreka - nedovoljna dostupnost servisa podrške za adekvatno uključivanje dece s invaliditetom", kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Reklo bi se da je lakše bilo doneti zakone kojima štitimo dečija prava nego menjati stavove. Stvarna slika položaja dece ogleda se kroz njihov položaj u porodici, u institucijama i medijima.

"To dete nije naše vlasništvo i nije imovina kojom mi raspolažemo. Kažu, ne možemo mi da se mešamo u porodicu i to kako se porodica ophodi prema deci. Možemo, i te kako. Pošto smo se umešali u porodicu kada smo definisali da je porodično nasilje krivično delo isto smo slušali da je nasilje privatna stvar i nema diskriminacije koje je privatna stvar bilo koga", poručuje ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

Istovremeno, umesto drugara, deca imaju pratioce, a umesto ljubavi sakupljaju lajkove na društvenim mrežama u potrazi za identitetom i vrednostima.

A poželjna slika digitalne stvarnosti je svet u kojem su svi lepi, nasmejani, bogati bez problema. U to se ne uklapaju deca koja žive realan život.

"Mi da sprečimo razvoj tehnologije sigurno ne možemo, niti treba. Mi treba da se bavimo stvaranjem sistemskih uslova kako da se eliminiše diskriminacija a ne da držimo moralna predavanja deci kako će, da li će da koriste mobilne telefone ili šta će da rade u svoje slobodno vreme", naglašava predsednik Parlamenta Ivica Dačić.

Ono čemu treba naučiti decu je da bogatstvo nije parametar vrednosti, da je nasilje krivično delo i da različitost među ljudima nije pretnja već bogatstvo.

U holu Doma Narodne skupštine, otvorena je izložba i uručene su nagrade za dečije radove na tradicionalnom konkursu.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи