Protest Srba iz Prilužja i Plemetine

Meštani dva sela organizovali protestni marš do termoelektrane "Kosovo B", kako bi skrenuli pažnju javnosti i nadležnih da im se po veoma niskim tempeturama uskraćuje struja, čime im se uskraćuju osnovni uslovi za život i ugrožava perspektiva na opstanak. Domaćinstvima posle podne uključena struja.

Srbi iz sela Prilužje i Plemetina organizovali su protestni marš do termoelektrane "Kosovo B" kod Obilića, kako bi skrenuli pažnju međunarodne javnosti i nadležnih u Prištini i Beogradu da im je od petka 20. februara isključena struja.

U Prilužju je bez struje 600 domaćinstava sa više od 3.500 stanovnika, dok u Plemetini ima oko 200 srpskih porodica.

Protest, u pratnji kosovske policije, završen je mirno a njegovi organizatori su istakli da se isključenjem struje po zimskom vremenu i veoma niskim tempeturama, Srbima iz ovih sela uskraćuju osnovni uslovi za život i ugrožava perspektiva na opstanak.

Predstavnici dva sela su naveli da zvaničnici Kosovske elektroprivrede ne žele ni o čemu da razgovaraju, sem o potpisivanju ugovora o plaćanju struje.

Učesnici protesta ne prihvataju ucene predstavnika kosovskih institucija, koji "po cenu humanitarne katastrofe i ugrožavanja zdravlja žitelja Prilužja i Plemetine, žele da nametnu zakone samozvane republike Kosova".

Predsednik Opštine Vučitrn, smeštene u Prilužju, Zoran Rakić je rekao da bi struja trebalo da se plaća ali da bi prvo trebalo da se 7.000 radnika srpske nacionalnosti, koji su radili u EPS-u do 1999. godine, vrate na svoja radna mesta.

U međuvremenu, žiteljima sela Prilužje nešto posle 17 časova uključena je struja. Dogovorom sa kosovskim institucijama, predstavnici tog sela će u narednih nedelju dana pripremiti prerdloge za dogovor sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom koja insistira na plaćanju računa za utrošenu struju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара