Читај ми!

Projekat "Odgovorna vlast" uči mlade u Dimitrovgradu kako funkcioniše budžet i potrošnja zajedničkog novca

Učenici Gimnazije i Osnovne škole iz Dimitrovgrada, od prošle godine, učestvuju u projektu "Za odgovornu vlast" koji sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj i lokalna samouprava. Učenicima ovih škola omogućeno je da sami definišu projekte koje smatraju važnim za školu a koji će biti finansirani sredstvima donatora.

Nije sednica skupštine, ali se raspravlja o budžetu za narednu godinu. Učenički parlament gimnazije može da dostavlja primedbe na budžet, ali i da odlučuje koji će projekat vrednosti do 300.000 dinara finansirati lokalna samouprava Dimitrovgrada.

"Mi smo odabrali projekat u komeće ćemo kupiti opremu za kabinet fizike pošto je prilikom renoviranja i selidbe dosta toga izgubljeno i polomljeno, kao i izgradnju digitalnog hotela", kaže učenica 2. razreda Helena Stojanov.

Anastasija Pejčev iz 4. razreda kaže da predstavljaju svako odeljenje i svakog učenika jer sve salušaju o dogovore se kako će.

"Mi smo ti koji znaju šta nam je tačno potrebno", kaže Anastasija.

Nastavnici su đacima pomogli da shvate kako funkcioniše budžet i kako se troši zajednički novac.

"Oni su naučili da demokratski odlučuju o onome što je njima najpotrebnije i najbitnije, da se izbore za ono što žele. Mogli su da stvore sliku kako na državnom nivou funkcioniše jedno glasanje", objašnjava koordinator đačkog parlamenta Sneža Tošev Milanov.

Direktor gimnazije Bratislav Stamenov kaže da saznaju kako se sprovodi glasanje, na koji način se izjašnjavaju, kako se vrši formiranje samog budžeta i gde ide sav taj novac koji opština izdvaja za finansiranje.

Cilj lokalne samouprave je da što više građana, posebno mladih, učestvuje u izradi budžeta.

"Želimo da participacija bude na nivou kreiranja budžeta i nekih idejnih rešenja i idejnih projekata koji bi bili dobri za našu zajednicu, a ne samo na nivou izbora tih projekata", ističe odbornik opštine Dimitrovgrad Dejan Milev.

Zahvaljujući projektu "Ti se pitaš", učenici 40 škola, u 8 lokalnih samouprava u Srbiji ravnopravno učestvuju u kreiranju budžeta za 2022. godinu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво