Uskoro novi zakon o udžbenicima

Javna rasprava o Nacrtu zakona o udžbenicima početkom marta. Profesori, izdavači i Ministarstvo prosvete saglasni da je potrebno uvesti red u ovu oblast.

Srbija će uskoro dobiti novi zakon o udžbenicima. Nacrt će početkom marta biti upućen u javnu raspravu, a potom Vladi i Skupštini na usvajanje.

I profesori i izdavači i Ministarstvo prosvete, saglasni su da je potrebno hitno uvesti red u ovu oblast.

Dobar udžbenik treba da bude i vizuelno i sadržajno prilagođen uzrastu deteta, kako bi ono imalo želju sa njim da se druži, ističu pedagozi.

Učitelj Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" Miroslav Marinković ističe kako je potrebna reforma obrazovanja u kojoj će biti konkurencija kvaliteta i pameti.

"Neka bude konkurencija kvaliteta, konkurencija pameti, to je ono što treba da dođe sa reformom obrazovanja, i sa nekom novom školom, da bi bilo sve to na korist ovih mališana, odnosno na korist društva u celini", rekao je Marinković.

Direktor zavoda za udžbenike, Miloljub Albijanić, rekao je da se sa Zakonom o udžbenicima kasni sedam godina.

Sadašnja procedura izdavanja knjiga nije ista za državne i privatne izdavače, pa oni traže da u novom Zakonu budu izjednačeni. Na tržištu je trenutno dvadeset izdavača.

Uspostaviti red na tržištu udžbenika 

Ministar prosvete Žarko Obradović naglasio je kako je nužno da se uspostavi red na tržištu udžbenika.

"Želimo da posle dugo vremena donesemo zakon koji će odrediti pitanje pripreme i izdavanja udžbenika, ko to može da radi, koji su to uslovi, i koje je to ponašanje izdavača. Želimo jednostavno da se uspostavi red na tržištu udžbenika, ako tako mogu reči i da se zna, šta ko u izdavaštvu radi", istakao je ministar Obradović.

Izdavači smatraju da kuća mora da ima stalno zaposlenog predmetnog nastavnika, za predmet za koji objavljuje knjige.

Licence treba da se izdaju na pet godina, ali one mogu i da se izgube ukoliko izdavač odštampa više primeraka od dozvoljenog tiraža.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи