Međunarodni dan žrtava

Povodom Međunarodnog dana žrtava viktimološko društvo organizovalo akciju pod nazivom "Da vam nikada ne zatreba". U Srbiji postoji samo jedna služba opšteg tipa koja pruža pomoć svim žrtvama kriminaliteta i deluje pri Viktimološkom društvu.

Povodom Međunarodnog dana žrtava, Viktimološko društvo Srbije organizovalo je u Beogradu uličnu akciju pod nazivom "Da vam nikada ne zatreba" i pozvalo nadležne institucije da preduzmu mere za poboljšanja položaja žrtava i tako doprinesu uključivanju zemlje u evropske integracije,

Aktivisti društva delili su promotivni materijal i anketirali prolaznike na Trgu Nikole Pašića kako bi doznali u kojoj meri su Beograđani bili žrtve svih oblika kriminaliteta i nasilja i koliko su upoznati sa postojanjem službi za stručnu pomoć žrtvama.

U ovoj blic anketi, oko 15 odsto anketiranih prolaznika navelo je da su bili žrtva u poslednjih pet godina, a od tog postotka, ogromna većina bila je žrtva krađe, dok je manji broj bio žrtva nasilja u porodici i pravare.

Međutim, niko od anketiranih, prema sopstvenom priznanju, nije podneo prijavu policiji, niti se obratio Centru za socijalni rad ili nekoj nevladinoj organizaciji (NVO) za pomoć žrtvama.

Anketirani mahom nisu znali za Međunarodni dan žrtava, što i ne treba da čudi, jer se u Srbiji skromno obeležava tek od 2005. godine, ali je krajnje zabrinjavajuće da nisu znali ni kome i kako da se obrate za pomoć, rekla je Jasmina Nikolić, rukovodilac opšte službe Viktimološkog društva za podršku žrtvama svih oblika nasilja.

Prema njenim rečima, NVO operišu s podatkom od oko 4.000 žrtava kriminaliteta i drugih oblika nasilja i stradanja, ali to treba uzeti s rezervom, jer jedinstvene baze podataka u zemlji nema.

Kriterijumi prema kojima pojedine organizacije i institucije vode statistiku o tome nisu ujednačeni, a verovatno ima i preklapanja nekih podatak, pa je teško steći pravu sliku o žrtvama u Srbiji, navela je ona.

Služba za opštu pomoć žrtvama nasilja Viktimološkog društva prošle godine je primila 302 poziva za pomoć, a najviše su se obraćale žene zbog diskriminacije na radnom mestu i nasilja u porodici.

Najviše žrtava nasilja u porodici

Istraživanja pokazuju da je najviše žrtava nasilja u porodici, rata, seksualnog zlostavljanja, trgovine ljudima, mobinga, a najugroženiji su žene i deca. Žrtve najčešće nasilje trpe godinama, a za pomoć se obraćaju tek kada osete im je ugrozen život.

Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici smatra da je problem u primeni, inače, dobrih zakona.

Prema njenim rečima, svi u lancu pomoći i zaštite žrtava treba da rade svoj deo posla, uključujući policiju, kako se ne bi moglo dogoditi da žena koja je prijavila nasilje u porodici bude ubijena zato što nasilnik nije na vreme priveden ili pritvoren.

Predsednica Viktimološkog društva Vesna Nikolić Ristanović je ukazala da u Srbiji ima malo smeštajnih kapaciteta za žrtve nasilja i finansijske pomoći države, a upravo od to je presudno da što više žrtava blagovremeno dobije pomoć.

Povodom Međunarodnog dana žrtava, Viktimološko društvo Srbije pozvalo je nadležne državne institucije da preduzmu određene mere za poboljšanja položaja žrtava i na taj način doprinesu uključivanju zemlje u evropske integracije, navela je ona.

U EU 15 odsto stanovništva žrtva nasilja

Poslednje međunarodno istraživanje sprovedeno 2005. godine pokazuje da je oko 15 odsto stanovništva EU u prethodnoj godini bilo žrtva različitih oblika kriminaliteta, ali se smatra da je ovaj procenat veći jer mnoge žrtve ne prijavljuju incidente policiji.

Predsednik organizacije "Evropska pomoć žtrvama" Jap  Smit pozvao je vlade zemalja starog kontinenta da pri kreiranju zakonskih rešenja uzmu u obzir probleme i potrebe svih žrtava.

Posledice kriminaliteta su takve da utiču na sve aspekte života žrtve, izazivaju anksioznost, depresiju i post-traumatski stres i zato je obaveza demokratskog društva da se bore protiv kriminaliteta i nasilja svih vrsta i različitih posledica viktimizacije, poručio je on.

Međunarodni dan žrtava obeležava se od 1989. na inicijativu Nacionalne asocijacije službi za pomoć žrtvama iz Švedske s ciljem da podstakne društvo na efikasniju i potpuniju zaštitu njihovih prava.

Viktimološko društvo Srbije, osnovano je 12. novembra 1997. godine i član je mreže od od 22 organizacije pod nazivom Evropska pomoć žrtvama

Zahvaljujući Viktimološkom društvu, u Srbiji se Međunarodni dan žrtava obeležava od 2005. godine i ostvaren je značajan korak na unapređenju zaštite žrtava, posebno žrtava nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се