Za hitan slučaj pozovi 112

Zajednički telefonski broj za sve hitne službe biće 112, a objedinjavanje bi trebalo da bude završeno do 2011. godine, najavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić. Brojevi 92, 93 i 94 neće automatski biti ukinuti, već će za prvo vreme i oni funkcionisati uz broj 112.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić najavio je da bi sve hitne službe mogle da se nađu na zajedničkom broju 112 do 2011. godine.

"Nadam se da ćemo do kraja godine da zatvorimo finansijsku konstrukciju, jer je tehnički deo jako skup, pa da onda probamo do 2011. da taj posao završimo", rekao je Marić agenciji Beta.

Građani u Sjedinjenim Američkim Državama u vanrednim situacijama pozivaju broj 911, dok Evropljanima za istu namenu služi broj 112.

Marić, koji je i načelnik Sektora MUP za zaštitu i spasavanje objasnio je da će služba 112 objediniti službe hitne pomoći, vatrogasne brigade i policije.

Naveo je da to ne znači da će brojevi 92, 93 i 94 automatski biti ukinuti, već će za prvo vreme i oni funkcionisati uz broj 112.

"U svakom slučaju, od samog broja važnije je da će građani dobiti bržu, efikasniju zaštitu i to je suština ove priče. Nova služba moći će da pruži pomoć i stranim državljanima koji se nalaze na teritoriji Srbije, a u nekoj su od nepredvidivih životnih situacija", objasnio je Marić.

Dodao je da je jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju ispunjavanje određenih bezbednosnih zahteva, a to znači i uvođenje jedinstvenog sistema 112.

Prema njegovim rečima, svi gradovi će biti umreženi, a centar sistema 112 biće u Beogradu.

"Ideja je da se, kroz formiranje jedinstvene službe za zaštitu građana u vanrednim situacijama, definiše i jedinstveni broj za vanredne situacije. Brzina realizacije tog projekta zavisiće najviše od para, ali sam siguran da će država to uspešno rešiti", zaključio je Marić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара