Matične ćelije za lečenje ćerke

Čačanka Anđelka Zagorčić biće prva žena u zapadnoj Srbiji koja će svoje matične ćelije zaveštati za lečenje ćerke, šestogodišnje Jane. Kada se bude porađala, iz Beograda će biti poslata jedna firma koja će preuzeti matične ćelije, a potom ih prebaciti na čuvanje u Brisel.

Čačanka Anđelka Zagorčić biće prva žena u zapadnoj Srbiji koja će matične ćelije pri sledećem porođaju zaveštati za lečenje ćerke, šestogodišnje Jane.

Anđelka će početkom marta roditi četvrto dete i predviđeno je da se tokom porođaja iz njene pupčane vrpce uzmu matične ćelije, koje će se čuvati u najvećoj banci matičnih ćelija u Evropi. Za nekoliko godina te matične ćelije iz Brisela moći će da se primene u lečenju Jane, koja već četiri godine koristi insulin.

"Jana četiri puta dnevno prima insulin. Na ovaj korak sam se odlučila pošto sam nešto slično čula na televiziji od jedne doktorke iz Beograda. Smatrala sam da ovaj novi postupak može mojoj Jani promeniti život", rekla je Anđelka.

"Ako Jana za par godina prestane da kosti insululin, znači da ovo nisam radila bez veze".

Anđelka i njen suprug su bez posla, a za ovaj projekat novac je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Kada se Anđelka bude porađala, iz Beograda će biti poslata jedna firma koja će preuzeti matične ćelije, a potom ih prebaciti u Brisel. Čačanski lekari kažu da će ovo za njih biti veliki izazov, jer ovakav medicinski poduhvat nije rađen u ovom delu Srbije.

"Ovo je za nas veoma interesantno i predstavlja pomak i u medicini i u načinu lečenja. Ovo je bezbolan i bezopasan postupak", istakla je ginekologinja čačanske bolnice Dragana Vasilijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво