Skupa, a neefikasna država

Srpska državna uprava prevelika, skupa i neefikasna, neka ministarstva bezmalo pretvorena u feude vladajućih stranaka, smatra profesor Dragoljub Kavran. Na zapošljavanje u javnom sektoru gleda se kao na "spasavanje" od nezaposlenosti.

Srpska državna uprava je i dalje prevelika, skupa i neefikasna, a neka ministarstva bezmalo su pretvorena u feude vladajućih stranaka, previše je korumpiranih činovnika, ocenio je profesor Dragoljub Kavran.

Specijalni tehnički savetnik generalnog sekretara UN je za "Blic nedelje" rekao da se na zapošljavanje u javnom sektoru gleda kao na "spasavanje" od nezaposlenosti, pa su "veza" i partijska pripadnost katkad, pogotovo za unapređenje, značajnije od stručnosti i veštine.

"Takvo ponašanje previše košta Srbiju i ako uskoro ne smanjimo troškove javnog sektora, biće gotovo nemoguće da umanjimo efekte globalne ekonomske krize", upozorio je profesor Kavran.

Jasno je, kako je istakao, da je naš parlament prevelik, a da broj ne odlučuje o demokratičnosti i da moderne zemlje sa približnim brojem stanovnika a sa tolikom zakonodavnom vlašću - nema!

"Krajem 1999. smo nasledili državu sa apsurdnih 35 ministarstava, koje smo početkom 2000. sveli na 17 i gotovo je prepolovljen broj državnih činovnika. Ali, brzo smo se zadihali i zastali s reformama. Danas opet imamo 26 ministarstava, ponovo previše činovnika", podsetio je profesor Kavran.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво