Читај ми!

Pandemija je posebno pogodila osobe s invaliditetom - sa kojim se sve barijerama suočavaju

U Srbiji živi oko 700.000 osoba s invaliditetom. Problemi s kojima se svakodnevno suočavaju su brojni. Svega devet odsto njih je zaposleno. Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije za osobe s invaliditetom istakla je da je pandemija posebno pogodile te osobe kao jednu, inače marginalizovanu grupu. Što se tiče zaposlenih osoba s invaliditetom, naglasila je da ta preduzeća ne bi opstala u uslovima pandemije bez pomoći države.

Ivanka Jovanović je istakla za RTS da je pandemija posebno pogodila osobe s invaliditetom kao jednu marginalizovanu grupu, koja je inače u velikom problemu i pre toga bila u smislu izloženosti respiratornim infekcijama, posebno kod ljudi koji ne mogu da se kreću ili imaju intelektualni invaliditet i teže komuniciraju svoje potrebe.

"Posebno je pogodila osobe koje žive same ili sa starim roditeljima, one koji žive u institucijama, dijalizirane ali i druge. Uz podršku institucija sistema i nezavisnih uspeli smo da sprečimo mnoge probleme, da ublažimo štetne posledice i da omogućimo da sistem funkcioniše u svim oblastima da bi osobe s invaliditetom mogle da uživaju svoja osnovna ljudska prava", rekla Jovanovićeva. 

Što se tiče zaposlenih osoba s invaliditetom, navela je da ta preduzeća ne bi opstala u uslovima pandemije bez pomoći države.

Ministarstvo je tim preduzećima obezbedilo redovne subvencije za plate zaposlenih, ali ono što oni nisu dobili kako je rekla, su dodatni podsticaj države u smislu poreskih subvencija ili isplata nekih zarada za sve zaposlene.

Ukazala je i na druge goruće probleme osoba s invaliditetom, pre svega na javni prevoz koji im nije pristupačan na teritoriji cele zemlje. Javni prevoz specijalizovani za osobe s invaliditetom postoji samo u Beogradu, ali ne i u drugim gradovima.

Nastavlja se kampanja "Srbija bez barijera"

Nacionalna organizacija osoba s invaliditetom nastavlja i ove godine kampanju "Srbija bez barijera".

"Kada mislimo na sve prepreke u pristupu informacija i komunikacijama s kojima se suočavaju osobe sa oštećenim sluhom i vidom. Na tome se paralelno radi i mi smo i kroz kampanju i kroz razne druge projekte radili na tome da se saobraćajnice učine pristupačnim i sigurnijim slepim i slabovidim osobama postavljanjem zvučnih semafora", rekla je Jovanovićeva.

Navela i da se trenutno se menja Zakon o javnim medijskim servisima i da pokušavaju da unesu amandmane koji će omogućiti gluvim osobama da imaju veću mogućnost da primaju informacije na jeziku koji je njima pristupačan, odnosno na srpskom znakovnom.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво