Читај ми!

Protest građana u Loznici, traže da se izuzme projekat rudnika litijuma

U Loznici je održan protest građana protiv najavljene izgradnje rudnika litijuma u tom kraju, ali i protiv novih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Građani Loznice prikupili su potpise za inicijativu da se iz Prostornog plana grada izuzme Projekat Jadar. Tim povodom za danas je bila zakazana vanredna sednica Skupštine grada, ali je u međuvremenu otkazana.

Građani okupljeni ispred Skupštine grada Loznice još jednom su poručili da je njihov stav jedinstven – ne žele rudnik litijuma u dolini Jadra.

"Mi smo protiv toga, ove naše komšije koje su prodale, neka im je srećan put, a mi ćemo se boriti do kraja", poruka je okupljenih.

Smatraju i da će rudnik neminovno dovesti do zagađenja, ne samo doline Jadra, nego i cele Loznice što će, kažu, dalje dovesti do iseljavanja stanovništva.

"Živimo u neizvesnosti, zato što vlast nam kaže da ništa nije potpisala sa Rio Tintom, da će se pitati narod, a kompanija se na terenu ponaša kao da je to sve završeno", ukazuju građani.

Građani i predstavnici udrženja "Ne damo Jadar", koje je organizator protesta, tvrde da su se okupili kako bi uticali na odbornike da povuku odluku o usvajanju Prostornog plana grada, a koji, po njihovom mišljenju, otvara vrata za izgradnju rudnika.

"Naši zahtevi su da se Prostorni plan posebne namene rudnika Jadar izbriše iz Prostornog plana grada Loznice. To su naši zahtevi i mi smo skupili oko 5.500 potpisa za ovu inicijativu", kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar".

Razlog otkazivanja sednice Skupštine grada Loznice nije poznat, jer se niko od nadležnih tim povodom nije oglasio.

Kad je reč o Projektu Jadar, iz državnog vrha je više puta naglašeno da će o njegovoj realizaciji odlučiti građani Srbije na referendumu, ali tek nakon što kompanija Rio Tinto dostavi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво