Читај ми!

Kome sve srednjoškolci u predstavi "Kavez" šalju poruku – progovori hrabro

Analiza Unicefa pokazuje da su vršnjačkom nasilju najizloženiji tinejdžeri, ali i da je škola bezbedno mesto tek za polovinu učenika uzrasta od 13 do 15 godina. Sa željom da ukažu na problem dece s posebnim potrebama, srednjoškolci, članovi pozorišne grupe studija "Centar" učestvuju s predstavom "Kavez" na Angažman festivalu s porukom "Progovori hrabro".

Predstava "Kavez" u izvođenju srednjoškolaca studija "Centar" biće prikazana za pet dana u okviru Angažman festa u pozorištu Duško Radović.

Nađa Marjanović, producent, rekla je za RTS da su predstavu pravili po motivima knjige "Cveće za Aldžernona", koja govori o novom hirurškom zahvatu koji zapravo treba da pomogne deci, ljudima s posebnim potrebama, tako što će im podići inteligenciju.

"Reditelj predstave Vasilije Krstić je radio dramatizaciju, on je specijalni diplomirani pedagog i on upravo radi s tom decom na toj predstavi. Trudimo se da sve bude što je moguće realnije, da ne bude nikakvih preterivanja i da deci prikažemo taj problem onakav kakav jeste iako je u pitanju fikcija", navela je Marjanovićeva.

Anđelija Garić je istakla koliko je teška priča da neko prihvati da ima takvo dete, i da je  samim tim i njoj koja koja u predstavi igra majku deteta s posebnim potrebama bilo teško da igra nekoga ko ne može da prihvati da ima takvo dete.

"I to je teško da razumeš, da je neko obično dete a zapravo se odvaja iz društva na neki način i samim tim je odbačen i nije prihvaćen na način kao i svako drugo dete i da je izdvojen iz društva", ukazala je Garićeva.

Razumeti i podržati decu s posebnim potrebama

Za Vukašina Đorđevića pripreme za ulogu deteta s posebnim potrebama su kaže, trajale baš dugo.

"Morao sam da čitam različite radove , imam i primere i iz privantog života, na koje sam se da kažem ugledao i gledao kako to da odigram da to bude tačno i da pri tom ne uvredim ljude i decu s posebnim potrebama. Trudio sam se da na pravi način to odigram. Bilo je komplikovano teško, zahtevno ali nadam se da smo to odradili kako treba", rekao je Đorđević. 

Dodaje da su radom na predstavi i iz iskustva iz privatnog života shvatili da je sve navodno briga za te ljude a da niko neće da uradi nešto ili odvoji svoje vreme da njima pomogne.

"Želimo da skrenemo pažnju na njih, da su oni sami, da njima treba neko, uticaj društva da bi im bilo lakše i da ih prihvatimo, zato što to u suštini jako malo ljudi radi", poručio je Đorđević. 

"Progovori hrabro"

Marjanovićeva je navela da Angažman fest okuplja slične predstave iz Beograd ali i drugih gradova Srbije.

"Studio Centar je pokrenuo taj festival pre tri godine i ove godine nam je slogan `Progovori hrabro`, odnosno recite šta je to što vama smeta, jer mi često ne primećujemo šta se nalazi oko nas i koje probleme imaju ljudi. Želimo da pošaljemo poruku i onima koji imaju problem da ga kažu, a oni koji ga nemaju da nekome pomognu", poručila je Marjanovićeva.

Studio "Centar" će se na Angažman festivalu predstaviti s tri takmičarske predstave i jednom revijalnom koje se takođe bave problemima vršnjačkog nasilja.

"Studio postoji 15 godina za sada se trudimo da nekako čupamo teme iz dubine. Naša publika su uglavnom organizovane školske posete. Smatrali smo da su to teme o kojima se ne priča i da su to upravo problemi koji njih tište a to su njihovi vršnjaci. Sve naše predstave igraju takođe njihovi vršnjaci , deca između 13 i 19", istakla je Nađa Marjanović.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво