Читај ми!

Konkurs "Žene u fokusu" – modeli jakih žena koje inspirišu

Oko hiljadu i po fotografija pristiglo je na konkurs "Žene u fokusu" koji su organizovale Delegacije EU u Srbiji i National Geographic Srbija. Ideja je bila da se predstave jake žene koje svakodnevno inspirišu: majke, bake, sestre, supruge, lekarke...

Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti, kaže za RTS da su birali jaku fotografiju na kojoj je, kako kaže, prikazana jaka žena.

"Fino smo radili, jer smo imali sličan senzibilitet", ističe Matićeva koja je još u SFRJ učestvovala na prvom feminističkom skup u Jugoslaviji - "Drugar-ca žena", na kojem je napravila fotografije žena, a i sami se preobukla i pozirala kao Ira, madam obučena u muškarca.

Ističe da danas svako ima priliku da fotografiše mobilnim telefonom, ali je, kako kaže, tek poneko fotograf.

"To je otprilike – svi smo pismeni, a neko je pisac, a neko samo zna da piše. Tako je i sa fotografijom. Tehnika je stvarno napredovala i mobilni telefoni su vrlo korisni u fotografisanju, a tek fotoaparati. Znači, šta ti je u glavi ako preneseš u fotografiju, a uspeš onda si uspeo i kao fotograf", objašnjava Matićeva.

"Fotografijama protiv nasilja" 

Istoričarka umetnosti Daliborka Nikolić iz EU info mreže je navela da 20 izabranih fotografija zapravo predstavljaju modele jakih žena.

"Imamo sportistkinje, psihološkinju koja je takođe i osoba sa invalidetom, žene na selu, majke, imamo istorijsku ličnost Dragu Jočić, to je inače drugo nagrađena fotografija, autorki Maje Medić i Čarne Radojičić. Tako da smo negde zapravo ovim izborom fotografija ukazali na to šta su to modeli jakih žena, bar po nama", objašnjava Nikolićeva.

"Mi smo ovim konkursom, zapravo delegacija EU u Srbiji, hteli da se rezultatima ovog konkursa pridružimo globalnoj kampanji koja je počela juče – to je 25. novembar kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i kada kreće '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'. Tako da su sve ove fotografije zapravo deo naše kampanje 'Žene u fokusu', 'Nisi sama' i 'Obojimo svet narandžastom bojom'. Dakle, ovo je samo jedna od aktivnosti

Trećeplasiranu fotografiju napravio je Igor Salinger. 

"Dok sam pravio fotografiju, stvarno nisam razmišljao ni o takmičenju ni o konkursu, već o tome da na što bolji i što zanamljiviji način prenesem atmosferu tog za te mlade ljude, mlade oficire svečanog čina. Prva devojka, pilot helikoptera, rekla je helikopter ne poznaje da li ga vozi muško ili žensko, već zna kako se ti odnosiš prema njemu i tako će ti uzvratiti. Mislim da je time studentkinja Vojne akademije mnogo toga rekla", navodi Salinger.

Dodaje da je ona danas kapetan prve klase – oficir srednje generacije, nastavnik letenja i 'opitni pilot' za svoj tip helikoptera.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво