Читај ми!

Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine – dodeljena najviša pokrajinska priznanja

Svečanom akademijom "Prisajedinjenje - drugi vek" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, obeležena je 103. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Zaslužnim pojedincima dodeljena su najviša pokrajinska priznanja.

Tačno 103 godine i Vojvodina je Srbija - otkako je 757 poslanika Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, održane u Novom Sadu, jednoglasno odlučilo da današnja severna pokrajina postane deo Srbije. Banat, Bačka i Baranja postaju deo Kraljevine, a dan ranije Skupština Srema u Rumi donela je istu odluku.

"Vojvodina je danas mesto gde pripadnici nacionalnih manjina uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji je nivo često i iznad međunarodnih standarda. Vojvodina je danas i mesto novih brzih pruga, novih i savremenih saobraćajnica i novih, najmodernijih fabrika", istakao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Najviše priznanje pokrajine - nagradu "Mihajlo Pupin" ove godine dobio je akademik Vasilije Krestić.

"Ispunila me je radošću zato što je doživljavam kao priznanje za moje poluvekovno naučno izučavanje istorije srpskog naroda", kaže akademik Krestić.

Priznanje u oblasti kulture pripalo je kompozitoru Jovanu Adamovu, a dobitnica priznanja u oblasti sporta "Momčilo Tapavica" je atletičarka Ivana Španović.

"Nalazim se u Dubaiju gde sam na saveznim pripremama za Svetsko prvenstvo koje će se održati u martu u Beogradu i zbog toga nisam danas tu sa vama. Posebno mi je drago što sam ponovila njegov uspeh, samo 120 godina kasnije", obratila se Ivana Španović video-porukom.

Dodeljena su priznanja najzaslužnijima u oblasti ravnopravnosti polova, ljudskih i manjinskih prava i privrede.

Pored toga što su ostvarili vekovni san svojih predaka, Vojvođani su posebno ponosni na demokratski način izbora poslanika za Veliku skupštinu, na to što su žene pre svih Evropljanki imale pravo glasa na ovoj skupštini, ali i na to što su donosioci odluka još tada znali da pripadnici ostalih nacionalnih zajednica u pokrajini takođe treba da imaju pravo glasa, ali i sva druga prava. Tako je u Vojvodini ostalo i do danas.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво