Читај ми!

"Ne okrećimo glavu od nasilja, ono nije privatna stvar"

Srbija i ove godine učestvuje u globalnoj UN kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i nizom aktivnosti i događaja poručuje da je rodno zasnovano nasilje nedopustivo i da mu se mora stati na kraj. Ne okrećimo glavu od nasilja, ono nije privatna stvar, poručuje potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Nizom aktivnosti, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o razmerama nasilja prema ženama u našem društvu i važnosti prevencije svih oblika rodno zasnovanog nasilja, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost se danas priključuje obeležavanju 30. globalne UN kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", čiji je ovogodišnji slogan "Orange the world: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah".

U skladu sa sloganom ovogodišnje kampanje, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je istakla da je odmah pravi momenat da se pridružimo ovoj borbi i bez odlaganja obezbedimo sigurno okruženje za sve žene i devojčice u Srbiji.

"U godini kada konačno možemo da se pohvalimo činjenicom da imamo gotovo zaokružen normativno-strateški okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, sa usvojenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, Strategijom za rodnu ravnopravnost i Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici, imamo sve osnove da budemo još glasniji i uporniji u našoj zajedničkoj borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama. Ono se javlja u raznim oblicima i nije uvek jednako vidljivo i lako prepoznatljivo, ali upravo to je razlog zašto treba da radimo na podizanju svesti javnosti o važnosti prepoznavanja, prevencije i prijavljivanja nasilja, da poručimo svima da ne okreću glavu ako sumnjaju da su bili svedoci nasilja, jer nasilje nije privatna stvar", poručila je Mihajlovićeva.

Između ostalih aktivnosti, u fokusu ovogodišnje kampanje je premijera predstave "Mačka pečena", koja pokazuje kako izgleda život jedne žene izložene nasilju, a organizatori događaja povodom premijere predstave su Koordinaciono telo, UN Women, Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Norveška ambasada.

Brojni lokaliteti i znameniti spomenici u Beogradu i drugim gradovima Srbije će i ove godine imati narandžasto osvetljenje, jer je to boja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kako bi lokalne samouprave i glavni grad dali svoj doprinos borbi za izgradnju svetle i optimistične budućnosti za žene i devojčice u Srbiji.

Koordinaciono telo je u saradnji sa UN Srbija podržalo objavljivanje pesme "Ravnopravno" prvog romskog ženskog benda Pretty Loud, koja nam poručuje da svi treba da hrabro ustanemo protiv nasilja i pridružimo se borbi koja se tiče svih nas.

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova će, simbolično, tokom globalne kampanje održati konferenciju "Zajedno za okončanje dečijih brakova: za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost", čiji je cilj predstavljanje dosadašnjih aktivnosti Nacionalne koalicije i diskusija o važnosti multisektorskog pristupa u borbi za okončanje dečijih brakova.

U saradnji sa Koordinacionim telom, fudbalski klub Crvena zvezda će na utakmici Lige Evrope protiv kluba Ludogorec postaviti transparent sa natpisom "Stop nasilju nad ženama", dug 17 metara i na taj način još jednom pokazati da podržava zajedničku kampanju usmerenu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Podsetimo, globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u celom svetu počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.  

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво