Читај ми!

Podrška žrtvama nasilja – žene i deca besplatno na Tari, Rudniku, Goču

Centar dečjih letovališta Beograda i Sigurna kuća Beograd potpisali su sporazum o saradnji, pa će korisnice Sigurne kuće sa svojom decom ubuduće besplatno moći da borave u objektima Centra širom Srbije.

Centar dečjih letovališta Beograda je prva institucija koja je pokrenula humanitarnu aktivnost ovog tipa, sa ciljem da pomogne žrtvama nasilja.

Sporazum o saradnji Centra dečjih letovališta i Sigurne kuće potpisan je povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorka Centra dečjih letovališta Tanja Santrač rekla je za RTS da su shvatili u razgovoru sa Sigurnom kućom da će im biti velika podrška ukoliko korisnice sa decom mogu besplatno da borave u objektima Centra.

"Suština je bila da pomognemo da se u društvu podigne svest, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da se više bavimo time i da se više ljudi uključi da pomogne tim ženama, jer žive stresan život. Neophodno im je da se izmeste iz svakodnevne rutine", rekla je Santračeva.

Sporazumom koji su potpisali Sigurna kuća i Centar za dečja letovališta, kaže, obuhvaćen je besplatan prevoz, smeštaj, ishrana, kao i sadržaji Centra. Centar ima, kaže, sedam objekata u kojima će žena i deca moći besplatno da borave – na Tari, Divčibarama, Rudniku, Goču, Šupljoj steni na Avali, u Brusu i Aranđelovcu.

"Kod nas dolaze deca u predškolskom i školskom uzrastu, osobe koje se bave sportom. Otvorili smo se zbog pandemije ka odraslima, porodicama, mladima, jer je neophodno da održimo kontinuitet. Potpisali smo sporazume i sa MUP-om, Poštom Srbije, EPS-om, prosvetnim radnicima... Otvorili smo se ka sugrađanima", kaže Santračeva.

Grad Beograd pruža podršku ženama koje izađu iz Sigurne kuće tako što im godinu dana isplaćuje mesečnu pomoć, čime ih osnažuje tokom vraćanja u redovne društvene tokove. Prema rečima Tanje Santrač, Centar ženama koje su žrtve nasilja pomože i da se oporave od pretrpljenog stresa, te da u istom duhu slede politiku Grada Beograda.

"Korisnice Sigurne kuće sa svojom decom će u objektima Centra, osim edukativno-zabavnih sadržaja, imati i koristi u zdravstvenom smislu, zbog mesta gde su objekti smešteni, izolovani od saobraćajnica, ali i u bezbednosnom smislu, jer sarađuju sa policijom", zaključuje Tanja Santrač, direktorka Centra dečjih letovališta.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво