Читај ми!

Hrvatska ministarka: Obnova kuće bana Jelačića putokaz za obnovu važnih mesta i za Srbe u Hrvatskoj

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek smatra da je saradnja Srbije i Hrvatske na polju kulture vrlo korektna i kako kaže, veruje, da će pozitivan primer obnove rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu biti putokaz za obnovu važnih mesta za srpsku zajednicu i srpsku kulturu u Hrvatskoj, kao i za nastavak brige o Hrvatima u Srbiji.

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da pozdravlja obnovu kuće bana Jelačića.

"To je zaista dobar projekat i sigurno da ćemo na tom tragu pratiti obnovu važnih mesta koji obeležavaju srpsku zajednicu i srpsku kulturu u Hrvatskoj. Verujem da će se na takav način nastaviti vođenje brige o Hrvatima u Srbiji", rekla je za Tanjug Obuljen Koržinek u Sremskoj Mitrovici gde je bila na svečanosti zaređenja sremskog biskupa Fabiana Svaline koga je za biskupa zaredio nadbiskup Pol Galager.

Naglasila je da Zagreb i Beograd imaju vrlo korektnu saradnju, ali su okolnosti pandemije najteže pogodili upravo oblast kulture.

Iz tih razloga, kako je dodala, saradnja Hrvatske sa svim državama malo je utihnula, izostali su redovni, godišnji susreti na ministarskom nivou.

"Najveća saradnja je u oblasti muzike, popularne kulture, performansa, ali možemo reći da se kulturna saradnja na svim područjima dobro odvija", kazala je Obuljen Koržinek.

Dodala je da se trude da razvijaju saradnju u svim područjima.

"Naravno, nakon teškog ratnog razdoblja trebalo je neko vreme da se ponovo započne kulturna saradnja, neke teme poput povratka kulturnih dobara opterećivale su odnose", navela je ona.

Istakla je da je proces povratka kulturnih dobara gotovo priveden kraju.

"Ostao je manji deo umetnina od onih evidentiranih, to su uglavno one koje se vraćaju u srpske pravoslavne crkve i tu se čeka da do kraja završimo s obnovom - to je Dalj, Požeška eparhija, Manastir Krka", rekla je hrvatska ministarka.

Prema njenim rečima, Vlada Hrvatske, sa svoje strane, kao vlada koja je u koaliciji i ima potpredsednika iz redova srpske nacionalne manjine, sistemski obnavlja kulturna dobra koja pripadaju srpskoj zajednici bilo da se radi o verskim ili svetovnim objektima.

U Hrvatskoj su sada, kako je kazala, svi ujedinjeni na obnovi kulturne baštine nakon zemljotresa.

Naglasila je da im je status hrvatske manjine u Srbiji posebno na duši i da je zato događaj u Sremskoj Mitrovici, kojem je prisustvovala, važan za sve katolike, posebno hrvatsku zajednicu.

Dolazak novog biskupa je uvek prostor za unapređenje i pokretanje novih inicijativa.

"Prostor Hrvatske zaista osigurava, i svim manjinama i verskim zajednicama obezbeđuje dobre uslove za rad i delovanje. Nadamo se da će reciprocitetom, na takav način i Hrvati u Srbiji dobiti ne samo veći prostor kulturne autonomije i kulturnog delovanja nego i političku zastupljenost koja osigurava i bolje odnose između naših država", rekla je ministarka kulture Hrvatske.

Redovni susreti su zaustavljeni poslednjih godinu dana, rekla je ona i podsetila da je u Rijeci pre početka pandemije održan poslednji sastanak ministara kulture Jugoistočne Evrope.

"Nadam se da će se sada sve to obnoviti i da će biti prilike za susrete u Beogradu, Zagrebu ili nekoj drugoj prestonici Jugoistočne Evrope gde se redovno sastajemo", kazala je Obuljen Koržinek.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво