Читај ми!

"Snaga prirode" na Beogradskom sajmu

Na Beogradskom sajmu otvorena je međunarodna manifestacija "Snaga prirode" - u okviru koje se održavaju tri sajma: energetike, zaštite životne sredine i zaštite na radu. Zajedniča poruka je da Srbija mora da bude deo zelene revolucije - koja će obezbediti dovoljno energije uz zaštitu životne sredine, rada i zdrvalja zaposlenih.

Na Sajmu energetike preduzeća koja nude rešenja za proizvodnju čiste energije. Četiri domaća proizvođača pametnih brojila na jednom štandu. Zajedno osvajaju i strana tržišta. A cilj zemlje je da do 2040. obezbedi najmanje 40 odsto energije iz obnovljivih izvora i da prepolovi emisiju ugljen dioksida.

"Moramo da učinimo sve da zaštitimo prirodu, da obezbedimo energetsku bezbednost, da povežemo privatni i državni sektor i da na taj način prktično napravimo onaj jedan veliki korak koji nas čeka, a to jeste učešće u zelenoj tranziciji. I to ne samo učešće Srbije kao nekog ko posmatra zelenu tranziciju, već kao predvodnika zelene tranzicije i energtske bezbednosti celog regiona", poručila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Razvoj energetike mora pratiti zaštitu prirodnih resursa pa su na sajamu "EKO FER" predstavljena tehnološki najnaprednija rešenja: uprvljanja otpadom i otpadnim vodama, reciklaže, cirkularne i zelene ekonomije.

"Ono što je izuzetno i važno jeste da su zeleni projekti koje sprovodimo u skladu kojima je Srbija potpuno posvećena, a to je Zelena agenda za Zapadni Balkan", navodi Sandra Dokić, pomoćnik ministarke zaštite životne sredine.

Pored najnovije radne opreme u okviru Sajma zaštite na radu posetioci će moći da se informišu o pravima zaposlenih i inspekcijskoj kontroli. Svet se bori sa opakim kovidom pa je i moto sajma - prevencija bolesti, nasilja ali i zaštite zaposlenih.

"U skladu sa tim je koncipiran i novi Zakon o radu i bezbednosti na radu njegovu okosnicu upravo čini reč prevencija i upravo na takav način želimo da rešimo odnos poslodavca i prava zaposlenih", napominje ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Skromnije nego obično, ali sajam posle dužeg vremena ponovo radi - uz poštovanje mera, tri izložbe biće otvorene do 25. novembra.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се