Читај ми!

Urgentni centar se u januaru seli u novu zgradu, ko će ući u stare prostorije

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac najavio je da će se ova zdravstvena ustanova krajem januara preseliti u novu zgradu.

Doktor Marko Ercegovac je rekao da je gotova skoro cela kula nove zgrade kliničkog centra, od 4. do 12. sprata – preostali su samo minimalni radovi. Urgentnom centru pripada šest spratova, i delimično sedmi. 

U centar će se ulaziti kroz veliku garažu, iz pravca Klinike "Laza Lazarević".

Jedna od novina u Urgentnom centru je što će, u slučaju masovnih nesreća, pacijenti moći da budu zbrinuti i u hodnicima kada nema mesta u sobama. Tamo će moći da im se omogući i asistirana ventilacija.

Leva zgrada stacionara sadašnje zgrade Urgentnog centra ubuduće će biti podeljena. U levom delu biće Klinika za plastičnu hirurgiju, koja je jedina klinika trenutno dislocirana iz kruga bolnice. Navodi da će ova klinika imati mnogo bolje uslove neko sada i pristup većem broju kreveta intenzivne nege i operacionih sala.

U drugom delu sadašnjeg Urgentnog centra biće Klinika za ortopediju, koja će imati pet operacionih sala i 24 kreveta intenzivne nege. Ercegovac ističe da su zamenjene sve instalacije, kreveti, ormarići.

Ercegovac očekuje da će radovi biti gotovi u januaru i da će se do kraja januara preseliti.

"To zahteva ozbiljnu organizaciju, prvenstveno zbog pacijenata koji su u intenzivnoj nezi. Moraćemo da radimo sa više ekipa anesteziologa, tehničara i vozača, koji će biti na tri punkta, na aktuelnom mestu, u transportu do novog mesta i na novom mestu", ističe Ercegovac.

Ne sumnja da će lekari raditi i prekovremeno kako bi se selidba realizovala. "Ovo je revolucionarna stvar i komoditet i način rada u novoj ustanovi biće sa više entuzijazma baš zbog tog prostora", rekao je Ercegovac.

Raspisan konkurs za 20 medicinskih sestara

Dr Marko Ercegovac ističe da su manje posla imali samo tokom prošlogodišnjeg lokdauna, a sada dnevno imaju 500 do 800 pregleda.

Iako su ne-kovid ustanova, u Urgentni centar dolaze i pacijenti za koje nije utvrđeno da imaju koronu, ali se u trijaži utvrdi da su zaraženi koronavirusom.

"Devedeset odsto kovid pozitivnih su zaustavljeni na samom prijemu i upućeni u kovid bolnice. Retko se pojavljuju neki sa blažom kliničkom slikom, a imaju druge tegobe, onda uđu u centar i bolest se aktivira tokom hospitalizacije i drugi ljudi se zaraze", objašnjava dr Ercegovac.

Kada je reč o zapošljavanju, Ercegovac je rekao da je sada prošao konkurs za anesteziologe i primili su svoje volontere i specijalizante, a biće i primanja radiologa i lekara urgentne medicine.

Trenutno je raspisan i konkurs za dvadeset medicinskih sestara, samo za Urgentni centar.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи