Читај ми!

Udruženje "Kreni promeni" sa Žofreom o projektu Jadar, performans ispred sedišta Delegacije EU

Predstavnici udruženja "Kreni promeni" razgovarali su sa zvaničnicima Delegacije EU u Srbiji o projektu Jadar. Tom prilikom aktivisti su ispred sedišta Delegacije održali preformans "Žuti karton za EU, Srbija nije na prodaju", kojim su poručili da su protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju.

Nakon sastanka sa ambasadorom Emanuelom Žofreom, predstavnik Udruženja Savo Manojlović, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, naučni savetnik Instituta za hemiju Dragana Đorđević, profesorka Biološkog fakulteta Ljiljana Tomović i glumica Bojana Novaković, rekli su novinarima da su zadovoljni razgovorima.

Naveli su da su predstavnicima EU predočili na koliko nivoa postoji nezadovoljstvo projektom Jadar.

Dodali su da su im predali dokumentaciju, uključujuću i onu iz SANU koja, kako tvrde, potkrepljuje štetnost projekta.

"Ambasadoru EU predočili smo razorne ekološke i socijalne posledice koje bi imala realizacija projekta, izrazili smo zabrinutost, jer projekat dovodi u pitanje suverenitet na delu teritorije", rekao je Ristić i podsetio na problem procesa raseljavanja građana.

Manojlović je rekao da žele da predstavnici EU budu svesni da bilo kakvu podršku projektu kopanja litijuma smatraju nedopustivom.

"Moraju biti potpuno svesni da podrška Rio Tintu ili bilo kojoj drugoj kompaniji neće proći bez posledica po EU, popularnost će biti u skladu sa tim", rekao je Manojlović i naveo da su im sagovornici obećali da će razmotriti problem, te da od toga, dodaje, više nisu ni očekivali.

Aktivisti, njih tridesetak, ispred zgrade delegacije EU na Novom Beogradu, istakli su i transparent "Rio Tinto, marš sa Drine" i pozvali građane na proteste sutra i u sredu.

Tvrde da je peticiju potpisalo 230.000 građana, da su uz njih SANU, brojni eksperti, profesori, glumci, umetnici, pisci...

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво