Читај ми!

Krkobabić: Pola milijarde dinara bespovratnih sredstava za zadrugarstvo Srbije

Gradonačelnici i predsednici opština iz cele Srbije potpisali su sa Ministarstvom za brigu o selu 57 ugovora za dodelu ukupno pola milijarde dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga.

Resorni ministar Milan Krkobabić rekao je da je potpisivanjem ugovora još 57 "fabrika pod otvorenim nebom" dobilo novi impuls za rast, razvoj i unapređenje svog poslovanja, a jedinice lokalne samouprave nove zamajce privrednog razvoja.

Kako je saopštilo Ministarstvo za brigu o selu, reč je o novcu koji će dobiti gazdinstva u Južnoj, Centralnoj, Istočnoj i Zapadnoj Srbiji, kao i Vojvodine i na Kosovu i Metohiji.

Darko Gavrilović, direktor gazdinstva "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, kaže da su oni zadovoljni i zahvalni Ministarstvu na sredstvima.

"Imamo sopstvenu proizvodnju, razvijamo kooperaciju sa drugim proizvođačima i ovaj vid podrške znači nam kako bismo svoje poslovanje podigli na viši nivo, nastupili na novim tržištima i ostvarili što bolju cenu", rekao je Gavrilović.

Ta zadruga dobila je 13 miliona dinara za nabavku savremene opreme i mehanizacije u ratarstvu, dok će zadruga sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika.

Svoj potpis na ugovore danas su u Palati "Srbija", kao i prethodne četiri godine, stavili i gradonačelnici ili predsednici opština.

Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa kaže da je to za njihovu opštinu veliki dan.

Dodao je da lokalnu mladu zadrugu "Retkocerski med" čini šest mladih ljudi, od kojih su četiri žene, da se bave proizvodnjom meda i da će ovim novcem, a to je gotovo sedam miliona dinara, uspeti sigurno da plasiraju svoj proizvod i doneće mnogo svojoj opštini.

Narodni poslanik Milija Miletić istakao da je ove godine dvadesetak zadruga sa jugoistoka Srbije dobilo sredstva, od kojih šest iz Nišavskog okruga i da je to značajan ekonomski doprinos udruženim proizvođačima ovog dela Srbije.

Komisija na čelu sa profesorkom Zoricom Vasiljević je 1. novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljeno do 7,5 miliona dinara.

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih zadruga, 21 voćarska, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske i pčelarske zadruge, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga, ističe se u saopštenju.

Prema Uredbi Vlade Srbije za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga je ove godine je izdvojeno 500 miliona dinara, što je ukupno gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine, zahvaljujući Programu "Petsto zadruga u 500 sela" koji je nastao u saradnji Akademijskog odbora za selo, sa akademikom Draganom Škorićem na čelu, i ministra Milana Krkobabića.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво