Читај ми!

Gubernator Sankt Peterburga: Aleksandra Nevskog poštuju u Srbiji kao što Rusi poštuju Svetog Savu

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandr Beglov je sa delegacijom Ruske Federacije u poseti Beogradu. Pored razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije, prisustvovao je otkrivanju biste ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog. O odnosu i tradiciji Beograda i nekadašnje prestonice Rusije – Sankt Peterburga ekskluzivno za RTS govori njen gradonačelnik.

Aleksandr Beglov kaže za RTS da se desila istorijska stvar i da je otkrivanje biste Aleksandra Nevskog u Beogradu mnogo značajan događaj.

"Bista Aleksandra Nevskog je u Sankt Petersburgu postavljena uz prisustvo Moskovskog patrijarha Kirila, isto je bilo i u Beogradu. Prisustvovao je srpski patrijarh. On je divan i snažan čovek. Bio sam srećan posle susreta sa njim", rekao je Beglov.

Aleksandar Nevski je značajan u istoriji i kulturi čitavog Balkana. Kakvu će simboliku od sada nositi u našoj zemlji?

Aleksandra Nevskog poštuju u Srbiji, ovde je divna crkva posvećena njemu. Poštuje se kao što mi Rusi poštujemo Svetog Savu. Oni su se borili sa teškom situacijom u svojim zemljama i sačuvali kulturu.

Rekli ste da su Sveti Sava i Aleksandar Nevski sačuvali našu kulturu i tradiciju. Šta je potrebno da uradimo mi da tako i ostane?

Pre svega da budemo dostojni naslednici naših junaka. Srbi i Rusi imaju iste svece, iste junake i heroje. Svi smo mi naslednici naših velikih tradicija. Mnogo toga nas ujedinjuje. Meni je mnogo drago što je Srbija, njen predsednik i Vlada uspela da izgradi fantastičan Hram Svetog Save. Kada zamislim 17.000 kvadratnih metara mozaika. To je ogromno. Podseća me na Hram Svete Sofije u Konstantinopolju. Gledao sam Hram Svetog Save i kao da sam video tu staru Sofiju iz Konstantinopolja. To je nova Sofija.

Planirate otvaranje kancelarije u Beogradu početkom sledeće godine. Šta će ona sve obuhvatati?

Sankt Peterburg i Beograd su postali gradovi partneri i potpisali smo sporazum i formirali mapu puta, da bismo ostvarili konkretne korake i privukli investicije. To što smo potpisali nije samo papir, to su konkretni stvari. O tome smo govorili i sa predsednikom Srbije. To je informaciono poslovni centar koji ćemo otvoriti sledeće godine. To je informaciona platforma gde će komunicirati naši i vaši stručnjaci, i gde mogu da se dogovaraju o svemu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво