Читај ми!

Dačić povodom Svetskog dan deteta: Očuvati telesno i mentalno zdravlje dece tokom korone

Onlajn konferencijom "Kako podržati mentalno zdravlje dece u doba kovida 19: izazovi i rešenja", na kojoj su učestvovali predstavnici učeničkih parlamenata iz cele zemlje, obeležen je Međunarodni dan deteta.

Mladima se obratio predsednik Parlamenta Ivica Dačić, koji je istakao da je obeležavanje tog značajnog dana prilika da se skrene pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima, pogotovo u novonastalim okolnostima i izazovima u doba epidemije.

"Ovo je prilika da zajedno, svako iz svog ugla, ukažemo kako najbolje podržati mentalno zdravlje dece u doba kovida 19", rekao je Dačić i pozvao mlade da slobodno kažu svoje mišljenje, iznesu iskustava i svoja viđenja o toj temi.

Kako je rekao, polazeći od toga da se deca i mladi suočavaju sa brojnim teškoćama i problemima prouzrokovanih promenama usled pandemije, koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima društva, potrebno je, osim očuvanja telesnog zdravlja, osnažiti i mentalno zdravlje dece.

"Izazovne okolnosti u doba kovida preokrenule su život dece i mladih, stvarajući realnu brigu za njihovo mentalno zdravlje, a prekinute rutine, obrazovanje, rekreativne aktivnosti, kao i zabrinutost za prihode i zdravlje porodice, dovele su do toga da se mnogi mladi osećaju uplašeno, ljuto i zabrinuto za svoju budućnost", ukazao je Dačić.

"Korona promenila detinjstvo"

Novonastale okolnosti i izazovi su sve nas, kaže, naveli da ne budemo zabrinuti samo za sebe i svoje zdravlje već i za sve druge oko nas.

Dačić je naveo da postoji svest da su problemi mladih koji utiču na njihov psihofizički razvoj i mentalno zdravlje postojali i ranije, kao i da je trenutna situacija pojačala teškoće sa kojima deca i mladi treba svakodnevno da se izbore.

"Zato danas veliki broj dece nosi teret problema sa mentalnim zdravljem, te je jedan od važnih zadataka države i društva da im pruži pomoć i zaštitu u očuvanju mentalnog zdravlja i ostvarivanju njihovih prava", poručio je Dačić.

Naveo je da je kovid 19 u velikoj meri promenio ključne aspekte njihovog detinjstva, ali su svi tu da im ponude pomoć kako bi iz ovog životnog iskustva izašli jači i zreliji.

"Vi, kao najmlađi članovi društva, imate priliku da u okviru današnje sednice izvedete mini-istraživanje posvećeno mentalnom zdravlju dece u doba kovida, čiji će rezultati sigurno doprineti boljem razumevanju mentalnih problema sa kojima se deca susreću i dati uvide u moguća rešenja, a sve u cilju efikasnijeg prevazilaženja mentalnih poteškoća", rekao je Dačić, koji je i predsednik Odbora za prava deteta.

Siguran je, kaže da će njihove preporuke biti od ključnog značaja svima, kao smernice celokupnom društvu, sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

Konvencija o pravima deteta usvojena je 20. novembra 1989. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a Srbija je, godinu dana kasnije, među prvima u svetu ratifikovala Konvenciju i obavezala se da svakom detetu obezbedi jednaka prava.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво