Читај ми!

Seksualno vaspitanje – ima li mesta za novi predmet u školama

Za 50 godina višestruko je uvećan broj seksualno aktivnih adolescenata, pokazuju istraživanja. Za devojčice se zna da u proseku u prvi seksualni odnos stupaju između 16. i 18. godine, a za dečake se pretpostavlja da je približno isto. Oni, kažu lekari, u istraživanjima neretko odgovore da su imali prvi seksualni odnos iako nisu. Nedovoljno znanja, veći je rizik za posledice štetne po zdravlje. Deca bi htela da u školi imaju više prostora za postavljanje pitanja o seksualnom vaspitanju, pokazuje istraživanje koje je sprovelo Udruženje "Roditelj".

Dvoume se treba li da bude izborni ili obavezan predmet, a da li seksualno vaspitanje treba uvesti u škole – nemaju dilemu.

Roditelji se uglavnom ustručavaju da govore o tome, a deca se stide da ih pitaju. Oni koji temu ne izbegavaju, nekada ne procene pravo vreme za prve razgovore, misleći da su im deca još mala, kažu u Udruženju "Roditelj". Zalažu se da seksualno vaspitanje bude poseban predmet i da stručnjaci iznesu stav.

"Da li to imamo sada u nekom predmetu ili ne, to nekako čini mi se da li će se tema proširiti zavisi puno od nastavnika, da li je nastavnik dobre volje da o tome priča i da nekako podstakne decu da vode razgovore ili ne, to nije nikako dobro, ne možemo na takav način reći da to imamo u školi", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Kako sada stvari stoje sa brojem predmeta, nema mesta za uvođenje novih, ali ima prostora da se u okviru postojećih, poput biologije, građanskog, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, precizno odrede teme i sadržaji o seksualnom vaspitanju, smatraju u Uniji sindikata prosvetnih radnika. I da pažnju treba usmeriti na osnovne škole.

"Biologija decu uči razlikama između muškog i ženskog tela, govori i o genetici, tako da tu ima malo mesta da se pomenu određene stvari. Takođe, fizičko i zdravstveno vaspitanje nema određeni broj časova koji bi mogao da se posveti ovoj izuzetno važnoj temi. Što se tiče časova razrednog starešine, oni su više usmereni na svakodnevne probleme i pitanje da li bi se i ko otvorio pred 30 učenika", navodi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Savete roditelji zajedno sa decom mogu da potraže od lekara. Ako bismo tražili idealno rešenje, deci bi, kažu stručnjaci, o seksualnom vaspitanju u školi govorili zdravstveni radnici.

"Skandinavske zemlje su već negde šezdesetih godina uvele seksualno vaspitanje u škole. Naprosto je rezultovalo samo boljim znanjem i razumevanjem fiziologije i savesnijim, odgovornijim ponašanjem, koje je rezultiralo redovnom upotrebom kontracepcije, a što je za posledicu svakako imalo smanjeni broj abortusa i polno prenosivih infekcija", navodi  dr Ilijana Mažibrada sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

Ne može se uvesti novi predmet, odgovor je resornog ministarstva. Uči se, kažu, u školi i o kontracepciji, polno prenosivim bolestima, neželjenim trudnoćama, zdravim stilovima života, a knjiga u eri digitalizacije nije jedino sredstvo koje nastavnici koriste u radu s decom. Napominju – nedavno je, s ciljem da deca više nauče o zdravlju i seksualnom vaspitanju, organizovana obuka za stručne saradnike osnovnih i srednjih škola.

"Stručni saradnici su u obavezi da sve to prenesu nastavnicima, a mi imamo i na portalu Zavoda za unapređivanje obrazovanja upravo sve te materijale, kako nastavnici sami mogu da prepoznaju šta je ono što njima treba, ali stavljamo i materijale koje nastavnici sada u ovom procesu sami implementiraju, smišljaju, na osnovu tih resursa, da bi drugi nastavnici dobili ideje, razmenili", poručuje Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Osmišljene su, navodi, brošure o seksualnom vaspitanju namenjene roditeljima, s kojima će ih upoznati nastavnici na roditeljskim sastancima.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи