Читај ми!

Turisti već rezervisali smeštaj za zimsku sezonu na planinama u Srbiji – tražiće se krevet više

Prema informacijama Turističke organizacije Srbije, za period oko Nove godine i praznika u proseku je rezervisano 70, 80 odsto kapaciteta hotelskog smeštaja u planinskim centrima, izjavila je za RTS Marija Labović, direktorka te organizacije.

Uvek je pravi trenutak za putovanje i kratak odmor. Oni sa viškom novca i slobodnog vremena, rekli bi da je svaki momenat idealan za odredišta iz kataloga turističkih agencija.

Marija Labović, gostujući u Jutarnjem programu, rekla je da se turistički radnici uveliko pripremaju za zimsku sezonu, te da praktično nisu prestajali da rade od leta.

"U zimskoj sezoni nas čekaju noviteti, neki novi hoteli su otvoreni, neki renovirani. Ponuda će u tom smislu biti kvalitetnija i sadržajnija ove zime. Kao Turistička organizacija smo aktivni po pitanju promocije. Naša kampanja počinje od ponedeljka kroz sve kanale komunikacije", kaže Labovićeva.

Dodaje da su se uskladili – turistički radnici spremni da dočekaju goste, a Turistička organizacija da ih poziva da posete Srbiju i ove zime.

Kako utiče korona

Prema njenim rečima, otežan je rad svih turističkih radnika zbog kovid propusnica, ali i putnika koji se odlučuju da putuju. "Zbog toga se putnici, praktično u poslednjem momentu, odlučuju da rezervišu smeštaj pred polazak na put, što je dosta velika promena u odnosu na to kako su ranije mogli da planiraju unapred", objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Dodaje da su kovid propusnice neminovnost koja je potrebna kako bi se pandemija zaustavila.

"Ona otežava, naročito ugostiteljski radnicima, ali je važno da se izborimo sa pandemijom kako bismo se vratili na rekordne rezultate koje smo imali pre pandemije", ukazuje Marija Labović.

Kaže da su svi ugostitelji spremni na primenu preventivnih mera.

Najveću posećenost u srpskim turističkim centrima, kaže Labovićeva, očekuju u planinskim centrima, ali napominje i da je novembar bio nesvakidašnje dobar po rezultatima, te da su kapaciteti bili popunjeni, posebno u banjskim centrima.

"Od decembra, sa prvim ski openingom koji će biti na Kopaoniku od 9. decembra, očekujemo da zvanično započne i zimska sezona u planinskim centrima. Prema našim informacijama, za period oko Nove godine i praznika, za januar, rezervacije su na nivou 70, 80 odsto u hotelskom smeštaju. Tražiće se krevet više", navodi Marija Labović.

Ko su najčešći gosti 

Na pitanje da li je reč o pretežno domaćim ili stranim gostima, Labovićeva odgovara da su rezervisali pretežno domaći turisti, s obzirom na neizvesnosti koje postoje za kovid i pravila putovanja. "Osim domaćih turista, očekujemo ih i iz regiona, tako je bilo i u letnjem periodu", dodaje.

Napominje da je važno da se i domaći i strani gosti pridržavaju epidemioloških mera. "Ove godine smo imali porast dolazaka inostranih turista u odnosu na prethodnu godinu koja je bila kritična. Ove godine 85 odsto inostranih turista je bilo više nego prošle godine gledano na broj noćenja", navodi Labovićeva.

Dodaje, međutim, da smo imali za 55 odsto manje inostranih turista nego 2019. godine.

"Pandemija je loše uticala na turizam u čitavom svetu, a i u našoj zemlji. Poredeći proseke sa Evropom, u Evropi je pad dolazaka inostranih turista čak 70 procenata", kaže direktorka Turističke organizacije Srbije.

Gastronomski vodič u Srbiji 

Nezavisni međunarodni gastronomski vodič, koji je prisutan u 20 zemalja, stigao je i u Srbiju. Labovićeva kaže da je taj vodič popularan u svetu, te da su započeli saradnju sa njima.

"Inspektori ovog vodiča će biti u celoj Srbiji i ocenjivaće kompletne naše gastronomske ponude. Predmet inspekcije nisu samo restorani, već i seoska domaćinstva, vinarije, pivare... Dodatno se i posvećuje pažnja ljudima koji rade tamo", dodaje.

Prema njenim rečima, Turistička organizacija je započela projekat rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije.

"Želimo dodatno da promenio imidž Srbije u očima stranaca, ali i domaćih turista. Želimo da istaknemo njenu lepotu i da više pažnje usmerimo na doživljaj koji destinacija pruža turistima", zaključuje Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара