Читај ми!

Privatni vrtići u doba korone, koliko je pandemija dodatno opteretila budžet roditelja

Nije ništa novo u tome da roditelji čija deca idu u privatne vrtiće plaćaju više ako im se dete razboli, nego kada ide svaki dan. Nova je pandemija zbog koje deca češće izostaju i kada nisu bolesna. Dovoljno je da jedan ukućanin sumnja da je zaražen i dete mora u izolaciju. A to nije nimalo jeftino. Zašto ni vanredne okolnosti ne mogu da promene ovo pravilo plaćanja?

Refundacija za privatne vrtiće mnogim roditeljima, za čiju decu nije bilo mesta u državnim, jeste spas. Međutim, pandemija je ponovo povećala troškove, posebno onima koji imaju više dece.

"Problem je što refundacije ne postoje kad su deca odsutna iz zdravstvenog razloga. Mi imamo troje male dece od dve, četiri i šest godina. Imali smo situaciju samoizolacije zbog korone i nas svaki neodlazak jednog deteta košta 1000 dinara po danu, znači nedelju dana samoizolacije nas košta 15.000", kaže Ana Mitić Radulović.

Iz Udruženja privatnih vrtića kažu da svakom roditelju jasno objasne pravila plaćanja još prilikom upisa i da tu nema ničeg novog.

"Kada je dete odsutno iz vrtića tog dana se 50 posto umanjuje isplata roditelju. Vi znate da je subvencija 22.400 dinara, što nije malo, kao pomoć roditeljima i to odlazi na račun roditeljima, to je zapravo pomoć roditeljima, a ne predškolskoj ustanovi, nama niko ne uplaćuje, nego se upravo uplaćuje roditeljima", kaže predsednica Udruženja privatnih vrtića Radmila Cvetanović.

U državnim vrtićima za svaki opravdan izostanak deteta cena za taj mesec umanjuje se za 50 odsto po danu nedolaska. Prema najnovijem Pravilniku Ministarstva prosvete od septembra, toleriše se deset dana neopravdanih izostanaka godišnje, preko toga obračunava se 100 odsto.

Preporuka Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu privatnim vrtićima je da i oni u svojim ustanovama primenjuju isti obračun. Preporuka i obaveza nije isto, a privatnim vrtićima se tako ne isplati.

Predsednica Udruženja privatnih vrtića kaže da je gospodin Gak to preporučio, ali da oni  finansijski ne mogu to da izdrže.

U državnom vrtiću u kojem je bila RTS-a bilo je danas 60 odsto upisane dece.

"Mi zaista dobro prolazimo kroz sve ove uslove, u ovom trenutku u predškolskoj ustanovi Dečiji Dani Stri Grad je prisutno 1320 dece, što je dobar odziv", kaže direktorka PU "Dečiji dani Sanja Lazović.

Prema podacima Sekretarijata, u državne vrtiće ovog meseca nije došlo više od polovine upisane dece. U privatnim vrtićima trenutno je prisutno oko 70 odsto dece. Da li zbog cene ili se manje zaražavaju, teško je proceniti, tek i dalje važi pravilo, ako se samo jedno dete zarazi u izolaciju ide cela grupa. Radi efikasnije kontrole vrtići putem nove aplikacije svakodnevno šalju informacije o broju prisutne dece.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво